Interní Med. 2005; 7(11): 492-495

Alergie zažívacího traktu

MUDr. Bronislava Novotná
Interní gastroenterologická klinika FN MU, Alergologie, Brno

Výskyt alergie na potraviny (PA) celosvětově stoupá. V současné době se vyskytuje u 2–4% dospělých a 6–8% dětí do 3 let věku. PA se řadí mezi nežádoucí reakce na potraviny, u které je prokázán imunologický patogenetický mechanizmus. Potravinové alergeny se podle schopnosti senzibilizovat dělí na třídu 1, která senzibilizuje orální cestou (např. mléko, vejce, arašídy, ryby) a třídu 2 (např. alergeny břízy) se senzibilizací cestou inhalační. Diagnostika je založena na anamnéze, provedení kožních prick testů a nebo na průkazu specifických IgE v séru pacienta proti danému alergenu. Následuje test eliminační a provokační. Non-IgE mediovaná onemocnění lze diagnostikovat pouze endoskopií a biopsií. Léčba spočívá v přísném vyloučení potraviny ze stravy. Pacienti se šokovou reakcí musí být vybaveni protišokovým setem (autoinjekce adrenalinu -EPI-PEN a antihistaminikum). Systémové steroidy jsou účinné u těžkých IgE a non-IgE mediovaných gastrointestinálních onemocnění. Tradiční specifická alergenová imunoterapie je neúspěšná, proto jsou zkoušeny jiné imunomodulační postupy (např. anti-IgE protilátky). Prevence spočívá ve sledování složení jednotlivých potravin a rozpoznání prvních známek PA. Pro budoucnost nabízí genetické inženýrství použití „hypoalergenních potravin“.

Klíčová slova: Klíčová slova: potravinová alergie, IgE a non- IgE mechanizmus, prick testy, specifické IgE, eliminační a provokační testy.

Allergy of digestive tract

Incidence of food allergy (FA) is a worldwide problem and it appears to be on the increase. FA affects 2–4% of adults and 6–8% of infants under 3 years of age. FA are averse immunological reactions on food that might be due to IgE or non-IgE mediated immune mechanisms. Food allergens according to sensibilisation ability are dividend to class 1 with sensibilisation by oral route (e.g. milk, egg, peanut, fish) and class 2 (e.g. birch) with sensibilisation by inhalation. Diagnosing of food allergy is establish by history, skin prick tests and or in vitro tests (measurement of food-specific IgE antibodies in patient’s blood sample). It is followed by elimination and challenge tests. Endoscopy and biopsy are definitive approach for diagnosing non-IgE gastrointestinal disorders. Allergen avoidance is the mainstay of therapy. Patient with food anaphylaxis should be given self-injectable epinephrin and antihistamines in emergency set. Systemic corticosteroids are effective in treating chronic IgE and non-IgE mediated gastrointestinal disorders. Standard allergen immunotherapy was not successful and therefore other immunotherapeutic strategies are under investigation (e.g. anti-IgE antibodies). Prevention depends on education about food allergen avoidance and also on early recognition of allergic symptoms. Changing foods to produce hypoallergenic may help patients in future.

Keywords: Key words: food allergy, IgE and non IgE mechanism, prick tests, specific IgE, elimination and challenge test.

Zveřejněno: 1. leden 2006  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Novotná B. Alergie zažívacího traktu. Interní Med. 2005;7(11):492-495.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Bartůňková J. Alergie a autoimunita, In Špičák V a kol.Alergologie Galén 2004: 108-109.
  2. EAACI Newsletter Food allergy. Food for thought, 2004; 4: 12-15.
  3. Ettlerová K. Potravinová anafylaxe a označování balených potravin, Alergie 2004; (6), 4: 248-252.
  4. Food Allergy An Overview. NIH, National Institute of Allergy and Infection Diseases, NIH Publication No. 04-5518, July 2004, www.niaid.nih.gov.
  5. Fuschs M. Zkřížená alergie, Alergie 2000; 2 (4): 258-266.
  6. Keleová A. Alergie na potraviny-diagnostické možnosti, Klinická imunológia a alergológia, 2005; 14 (3): 37-42.
  7. Kayserová H, Hrubiško M, a kol. Gastrontestinálny systém a alergia, In Alergológia, Vydavatelstvo Osveta, Martin 2003: 245 s.
  8. Lehrer SB. Genetic modification of food allergens, Ann Allergy Asthma Immunol 2004; 93 (Suppl 3): S19-25. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Novotná B. Alergická onemocnění, In Dítě Petr a kol. Vnitřní lékařství. Masarykova Univerzita Brno: 2005: 515-517.
  10. Sampson HA. Food allergy: When mucosal imunity goes wrong, J Allergy Clin Immunol 2005; 115: 139-141. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Sampson HA. Update on food allergy, J Allergy Clin Immunol 2004; 113: 805-819. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Position Paper EAACI, Contraversial aspects of averse reaction to food, Allergy 1999; 54: 27-45. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Poulsen LK. EU forum in search of a new paradigm: mechanismus of sensitization and elicitation of food allergy, Allergy 2005; 60: 549-558. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Rothenberg ME, Eosinophilic gastrointestinal disorders (EGID), J Allergy Clin Immunol 2004; 113: 11-28. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Tlaskalová H, et al. Slizniční imunita a její význam v alergii, In. Špičák V a kol. Alergologie. Galén 2004: 21-32.
  16. World Allergy Organisation, Revise nomenclature for allergy or global use, J Allergy Clin Immunol 2004; 113: 832-836. Přejít k původnímu zdroji...




Interní medicína pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.