Interní Med. 2007; 9(3): 110-113
Práce uvádí novinky v oblasti dietologie diabetu. Hlouběji se zabývá třemi chorobnými jednotkami metabolického syndromu: obezitou, hyperlipoproteinémií a diabetem 2. typu, protože u těchto chorob má dietoterapie zásadní význam. V moderní dietologii je kladen důraz na „zdravou“ hmotnost, proto jsou krátce zmíněny i základy využití fyzické aktivity. Zásadní je změna životního stylu, redukční dieta při BMI nad 25 kg/m2 + fyzická aktivita 3–5x týdně minimálně 30 minut. V dietě je třeba maximálně preferovat vlákninu, nejvýhodnější je rozpustná vláknina (zelenina, luštěniny, ovoce) pro pozitivní metabolické účinky. Důležitější než celkové množství tuku v potravě je jejich složení. Aterogenní a trombogenní a možná i kancerogenní jsou nasycené mastné kyseliny, výhodné jsou mono a polyenové mastné kyseliny. Využití fytosterolů v dietě je významnou možností dietní hypolipidemické léčby. V práci jsou ukázány dietní možnosti při ovlivnění postprandiální glykemie u diabetiků i u zdravých jedinců. Využívání potravin s pomalým vstřebáváním cukru (s nízkým glykemickým indexem) vede nejen ke snížení postprandiální glykemie, ale i ke snížení inzulinové rezistence.
The article presents update in the area of dietology in diabetes mellitus. It discusses in detail 3 pathologic entities of metabolic syndrome: obesity, hyperlipoproteinemia and type II diabetes mellitus, because in this disease dietary therapy plays a key role. „A healthy weight“is stressed in modern dietology that is why the basics of application of physical activity are briefly discussed. Life style change is essential, reduction diet at BMI over 25 kg/m2 and physical activity 3–5x weakly at least for 30 minutes. Dietary fiber is necessary to prefer, the most advantageous is soluble fiber (vegetable, legume, fruit) thanks to positive metabolic effect. More important than the total amount of fat is its composition. Saturated fatty acids are atherogenic and thrombogenic and possibly carcinogenic, mono and polyunsaturated fatty acids are on the other hand beneficial. Use of fytosterols in diet is an important option of dietary hypolipidemic therapy. The article shows dietary options for postprandial effect on blood glucose levels in diabetics and healthy individuals. Use of food with slow resorbtion of sugar low blood glucose index) leads not only to lowering postprandial blood sugar level, but also lowering of insulin resistance.
Zveřejněno: 1. duben 2007 Zobrazit citaci