Interní Med. 2007; 9(3): 110-113

Novinky v dietních doporučeních pro diabetiky

doc. MUDr. Zdeněk Rušavý1, MUDr. Silvie Lacigová Ph.D2
1 I. interní klinika, FN Plzeň
2 Diabetologické centrum, I. interní klinika, FN a LF UK Plzeň

Práce uvádí novinky v oblasti dietologie diabetu. Hlouběji se zabývá třemi chorobnými jednotkami metabolického syndromu: obezitou, hyperlipoproteinémií a diabetem 2. typu, protože u těchto chorob má dietoterapie zásadní význam. V moderní dietologii je kladen důraz na „zdravou“ hmotnost, proto jsou krátce zmíněny i základy využití fyzické aktivity. Zásadní je změna životního stylu, redukční dieta při BMI nad 25 kg/m2 + fyzická aktivita 3–5x týdně minimálně 30 minut. V dietě je třeba maximálně preferovat vlákninu, nejvýhodnější je rozpustná vláknina (zelenina, luštěniny, ovoce) pro pozitivní metabolické účinky. Důležitější než celkové množství tuku v potravě je jejich složení. Aterogenní a trombogenní a možná i kancerogenní jsou nasycené mastné kyseliny, výhodné jsou mono a polyenové mastné kyseliny. Využití fytosterolů v dietě je významnou možností dietní hypolipidemické léčby. V práci jsou ukázány dietní možnosti při ovlivnění postprandiální glykemie u diabetiků i u zdravých jedinců. Využívání potravin s pomalým vstřebáváním cukru (s nízkým glykemickým indexem) vede nejen ke snížení postprandiální glykemie, ale i ke snížení inzulinové rezistence.

Klíčová slova: Klíčová slova: diabetes mellitus, metabolický syndrom, vláknina, mastné kyseliny, fytosteroly, glykemický index.

Update on dietary guidelines for diabetic patients

The article presents update in the area of dietology in diabetes mellitus. It discusses in detail 3 pathologic entities of metabolic syndrome: obesity, hyperlipoproteinemia and type II diabetes mellitus, because in this disease dietary therapy plays a key role. „A healthy weight“is stressed in modern dietology that is why the basics of application of physical activity are briefly discussed. Life style change is essential, reduction diet at BMI over 25 kg/m2 and physical activity 3–5x weakly at least for 30 minutes. Dietary fiber is necessary to prefer, the most advantageous is soluble fiber (vegetable, legume, fruit) thanks to positive metabolic effect. More important than the total amount of fat is its composition. Saturated fatty acids are atherogenic and thrombogenic and possibly carcinogenic, mono and polyunsaturated fatty acids are on the other hand beneficial. Use of fytosterols in diet is an important option of dietary hypolipidemic therapy. The article shows dietary options for postprandial effect on blood glucose levels in diabetics and healthy individuals. Use of food with slow resorbtion of sugar low blood glucose index) leads not only to lowering postprandial blood sugar level, but also lowering of insulin resistance.

Keywords: Key words: diabetes mellitus, metabolic syndrome, fiber, fatty acids, fytosterols, blood glucose index.

Zveřejněno: 1. duben 2007  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Rušavý Z, Lacigová S. Novinky v dietních doporučeních pro diabetiky. Interní Med. 2007;9(3):110-113.
Stáhnout citaci

Reference

  1. ADA: Nutrition Principles and Recommendations in Diabetes. Diab Care 2004; 27 (Suppl. 1): 36-46. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Astrup A, Ryan L, Grunwald GK, Storgaard M, Saris W, Melanson E, Hill JO. The role of dietary fat in body fatness: evidence from a preliminary meta-analysis of ad libitum low-fat dietary intervention studies. Brit J Nutr 2000; 83 (Suppl. 1): S25-S32. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Bartůňková V, Bartůněk L. Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny v dietě. DMEV 2001; 4 (Suppl 2): 17-18.
  4. Beveridge JMR, Connell WF, Mayer GA, Haust HL. Plant sterols, degree of unsaturation and hypocholesterolaemic action of certain fats. Canadian Journal of Biochemistry and Physiology 1958; 36: 895-911. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. DeFronzo RA, et al. Insulin resistance: a multifacet syndrome responsible for NIDDM, obesity, hypertension, dyslipidemia and atherosclerotic cardiovascular disease. Diabetes Care 1991; 14: 173-194. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. FAO/WHO. Carbohydrates in human nutrition. Report of a joint FAO/WHO report. Rome 14 - 18 4.97. Paper 66. 1998. FAO Food and Nutrition.
  7. Frost G, Leeds AA, Dore CJ, Madeiros S, Brading S, Dornhorst A. Glycemic index as a determinant of serum HDL-cholesterol concentration. Lancet 1999; 353: 1045-1048. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Hu FA. The Mediterranean diet and mortality - olive oil and betone. N Engl J Med 2003; 348: 2595-2596. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Jarvi AE, Karlstrom BE, Granfeldt YE, Bjorck N, Vessby BO. Improved glycemic control and lipid profile and normalized fibrinolytic activity on a low-glycemic index diet in type 2 diabetic patients. Diabetes Care 1999; 22: 8-10. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Jenkins DJ, Leeds AR, Gassull MA, Cochet B, Alberti GM. Decrease in postprandial insulin and glucose concentrations by guar and pectin. Ann. Int. Med. 1997; 86: 20-23. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Jenkins DJ, Wolever TM, Ocana AM, et al. Metabolic effect of reducing rate of glucose ingestion by single bolus versus continuous sipping. Diabetes 1990; 39: 775-781. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Jenkins DJA, Wolever TMS, Jenkins A, Brighenti F, Vuksan V, et al. Specific types of colonic fermentation may raise low-density-lipoprotein-cholesterol concentrations. Am J Clin Nutr 1991; 54: 141-147. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Ludwig DS. Dietary glycemic index and obesity. J Nutr 2000; 130: 280S-283S. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Reaven GM. Banting Lecture 1988: Role of insulin resistance in human disease. Diabetes 1988; 37: 1595-1607. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. The DECODE study group. Glucose tolerance and mortality: comparison of WHO and American Diabetes Association diagnostic criteria. Lancet 1999; 354: 617-621. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Weststrate JA, Meijer GW. Plant sterol-enriched margarines and reduction of plasma totaland LDL-cholesterol concentrations in normocholesterolaemic and mildly hypercholesterolaemic subjects. European Journal of Clinical Nutrition 1998; 52: 334-343. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Wolever TMS, Spadafora P, Eshuis H. Interaction between colonic acetate and propionate in humans. Am J Clin Nutr 1991; 53: 681-687. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Interní medicína pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.