Interní Med. 2007; 9(6): 262-264
Omega-3 polynenasycené mastné kyseliny a jejich účinky nejen na kardiovaskulární systém přitahují pozornost odborné i laické veřejnosti již řadu let. Výsledkem jsou tisíce článků a řada monografií, které se zabývají především vlivem konzumace omega-3 mastných kyselin rybího (v menší míře i rostlinného) původu na kardiovaskulární systém. Zvýšení konzumace rybích olejů či doplňků s obsahem eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA) kyseliny jsou součástí většiny odborných doporučení pro prevenci kardiovaskulárních příhod. Přes množství dat z laboratorních, experimentálních i klinických studií přetrvává řada otázek. Jaký typ a forma omega-3 mastných kyselin je z hlediska kardiovaskulárního systému nejvhodnější? Jaká je vhodná denní dávka? Který z mnoha mechanizmů účinku rybích olejů je nejdůležitější při snižování rizika cévních příhod? Jaká je tolerance potravinových doplňků s obsahem rybích olejů? Na některé z mnoha otázek se pokusíme najít odpovědi v následujícím textu.
Omega-3 polyunsaturated fatty acids and their effect not only on cardiovascular system have been attracting attention of professionals and public already for many years. The result are thousands of articles and many books that focus especially on consummation of fish derived omega-3 fatty acids (to a lesser extent also plant derived fatty acids) and their effect on cardiovascular system. An increase in consummation of fish oil or supplements with eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) are components of most professional guidelines for prevention of cardiovascular events. In spite of large amount of information from laboratory, experimental and clinical studies many questions persist. What type and form of omega-3 fatty acids is the most beneficial for cardiovascular system? What is a suitable daily dose? What mechanism is the most important in prevention of stroke? What is tolerance of food supplements containing fish oil? We will try to find answers to some of these questions in the following text.
Zveřejněno: 9. listopad 2007 Zobrazit citaci