Interní Med. 2007; 9(11): 480-485
Udržení nutričního stavu je dnes nedílnou součástí péče o nemocného. Kdykoliv je to možné, enterální výživa (EV) má přednost před výživou parenterální, protože navíc přispívá k udržení integrity a funkce střeva a podporuje imunitní systém organizmu. Četné doklady z klinických studií umožnily formulovat evropská standardní doporučení k provádění enterální výživy u různých skupin nemocných. Optimálním postupem pro jejich zavedení do klinické praxe je vypracování místních nemocničních protokolů pro enterální výživu. Klíčovým faktorem se stává podpora včasného podání enterální výživy všem indikovaným nemocným v dostatečném množství. Opožděné zahájení EV v podmínkách již plně rozvinuté podvýživy je podstatně méně účinné nebo zcela selhává. Adekvátní nutriční podpora může zlepšit nutriční stav i kvalitu života nemocných, snížit morbiditu, zkrátit dobu hospitalizace i rekonvalescence a v některých případech snížit i mortalitu.
Maintenance of nutrition status has become an integral part of patient care. Whenever possible enteral feeding is preferable to parenteral nutrition because of the potential to preserve intestinal integrity and function and support immune system. A lot of evidence from clinical studies has enabled to create European Guidelines on Enteral Nutrition in various groups of patients. Optimal way of their introduction into clinical practice is to formulate local hospital protocols for providing enteral nutrition. Promotion of early sufficient provision of enteral feeding to each indicated patient becomes a key factor. Delayed feeding in fully developed undernutrition is significantly less effective or even fails. Adequate nutrition support may improve nutrition status and quality of life, decrease morbidity, shorten hospital stay and convalescence and in some cases may even lower mortality.
Zveřejněno: 1. leden 2008 Zobrazit citaci