Interní Med. 2008; 10(11): 517-519
Vysoký příjem fytoestrogenů v potravinách je pokládán za důvod, proč je v asijských populacích nižší výskyt nádorových onemocnění spojených s endokrinním systémem než v civilizacích západních. Výsledky epidemiologických a klinických studií ovšem nejsou zdaleka konzistentní a prozatím nepodporují myšlenku, že konzumace isoflavonů může zlepšit prognózu např. pacientek s karcinomem prsu. Článek shrnuje současné znalosti o vlivu fytoestrogenů na prevenci a průběh onemocnění karcinomem prsu a potlačení příznaků menopauzy. Pozornost je věnována i obecně platným doporučením týkajících se konzumace fytoestrogenů v potravinách a potravinových doplňcích.
High intake of phytoestrogens in foods has been proposed to be responsible for the lower endocrine cancer risk in Asia in comparison to West countries. However, results of both epidemiologic and clinical studies are often controversial and nowadays there are no data to support the idea that isoflavone consumption improves the prognosis of breast cancer patients. The article summarizes current knowledge on the biologic effects and exposure levels of phytoestrogens in particular from the point of breast cancer risk and improvement of menopausal symptomps. The attention is also focused on the generally accepted recommendations concerning the daily intake of phytoestrogens in food and food supplements.
Zveřejněno: 1. leden 2009 Zobrazit citaci