Interní Med. 2008; 10(11): 517-519

Vliv fytoestrogenů na symptomy menopauzy a rakovinu prsu

prof. Ing. Jitka Moravcová CSc
Ústav chemie přírodních látek, VŠCHT Praha

Vysoký příjem fytoestrogenů v potravinách je pokládán za důvod, proč je v asijských populacích nižší výskyt nádorových onemocnění spojených s endokrinním systémem než v civilizacích západních. Výsledky epidemiologických a klinických studií ovšem nejsou zdaleka konzistentní a prozatím nepodporují myšlenku, že konzumace isoflavonů může zlepšit prognózu např. pacientek s karcinomem prsu. Článek shrnuje současné znalosti o vlivu fytoestrogenů na prevenci a průběh onemocnění karcinomem prsu a potlačení příznaků menopauzy. Pozornost je věnována i obecně platným doporučením týkajících se konzumace fytoestrogenů v potravinách a potravinových doplňcích.

Klíčová slova: Klíčová slova: fytoestrogeny, isoflavony, menopauza, karcinom prsu, denní dávka.

Effect of phytoestrogens on menopausal symptoms and breast cancer

High intake of phytoestrogens in foods has been proposed to be responsible for the lower endocrine cancer risk in Asia in comparison to West countries. However, results of both epidemiologic and clinical studies are often controversial and nowadays there are no data to support the idea that isoflavone consumption improves the prognosis of breast cancer patients. The article summarizes current knowledge on the biologic effects and exposure levels of phytoestrogens in particular from the point of breast cancer risk and improvement of menopausal symptomps. The attention is also focused on the generally accepted recommendations concerning the daily intake of phytoestrogens in food and food supplements.

Keywords: Key words: phytoestrogens, isoflavones, menopause, breast cancer, daily intake.

Zveřejněno: 1. leden 2009  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Moravcová J. Vliv fytoestrogenů na symptomy menopauzy a rakovinu prsu. Interní Med. 2008;10(11):517-519.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Albertazzi P, Purdie D. The nature and utility of the phytoestrogens: a review of the evidence. Maturitas 2002; 42: 173-185. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Bertoli S, Spadafranca A, Ravelli L, Foti P, Erba D, Testolin G, Battezzati A. Pilot study to assess isoflavone intake in middleaged Italian subjects. Int. J. Biomed. Sci. 2008; 4(1): 44-51.
  3. Hedelin M, Lof M, Olsson M, Adlercreutz H, Sandin S, Weiderpass E. Dietary phytoestrogens are not associated with risk of overall breast cancer but diets rich in coumestrol are inversely associated with risk of estrogen and progesterone receptor negative breast tumor in Swedish women. J. Nutr. 2008; 138 (5): 938-945. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Horn-Ross PL, Hoggatt KJ, Lee MM. Phytoestrogens and thyroid cancer risk: The San Francisco bay area thyroid cancer study. Cancer Epidemiol. Biomark. Preven. 2002; 11 (1): 43-49.
  5. Johnson EB, Muto GM, Yanushpolsky EH, Mutter GL. Phytoestrogen supplementation and endometrial cancer. Obstet. Gynecol. 2001; 98 (5): 947-950. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Jou HJ, Wu SC, Chang FW, Ling PY, Chu KS, Wu WH. Effect of intestinal production of eqoul on menopausal symptoms in women treated with soy isoflavones. Int. J. Gynecol. Obst. 2008; 102 (1): 44-49. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Kaplan B, Aschkenazi-Steinberg S, Yogev Y, Nahum R, Suzlkes J, Phisher M. Gynecologists' trends and attitudes toward prescribing hormone replacement therapy during menopause. Menopause 2002; 9: 354-359. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Loprinzi CL, Bartom BL, Sloan JA, Novotny PJ, Dakhil SR, Verdirame JD, Knutson WH, Kelaghan J, Christensen B. Mayo clinic and north central cancer treatment grouphot flash studies: a 20-year experience. Menopause 2008; 15 (4): 655-660. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Mazur W, Adlercreutz H. Overview of naturally occuring endocrine-active substances in the human diet in relation to human health. Nutrition 2000; 16 (7-8): 654-658. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Messina MJ, Wood CE. Soy isoflavones, estrogen therapy, and breast cancer risk: analysis and commentary. Nutr. J. 2008; 7: 17. doi: 10.1186/1475-2891-7-17. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Moravcová J, Kleinová T. Fytoestrogeny ve výživě - přinášejí užitek nebo riziko? Chem Listy 2002; 96: 282-289.
  12. Parkin DM. Cancers of the breast, endometrium and ovary - geographic correlations. Eur. J. Cancer Clin. Oncol. 1989; 25: 1917-1925. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Quella SK, Loprinzi CL, Barton DL, Knost JA, Sloan JA, LaVasseur BI, Swan D, Krupp KR, Miller KD, Novotny PJ. Evaluation of soy phytoestrogens for the treatment of hot flashes in breast cancer survivors: A north central cancer treatment group trial. J. Clin. Oncol. 2000; 18 (5): 1068-1074. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Slanina J. Biologická a farmakologická aktivita lignanů. Chem. Listy 2000; 94 (2): 111-116.
  15. Slanina J, Táborská E. Příjem, biologická dostupnost a metabolizmus rostlinných polyfenolů u člověka. Chem Listy 2004; 98: 239-245.
  16. Tomar RS, Shiao R. Early life and adult exposure to isoflavones and breast cancer risk. J. Enviromet. Sci. Health Part C. 2008; 26 (2): 113-173. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Touillaud MS, Thiebaut ACM, Fournier A, Niravong M, Boutron-Ruault MC, Clavel-Chapelon F. Dietary lignan intake and postmenopausal breats cancer risk by estrogen and progesterone receptor status. J. Nation. Cancer Inst. 2007; 99 (6): 475-486. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Travis RC, Allen NE, Appleby PN, Spencer EA, Roddam AW, Key TJ. A prospective study of vegetarianism and isoflavone intake in relation to breast cancer risk in British women. Int. J. Cancer 2008; 122: 705-710. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Whitten PL, Patisaul BH. Cross-species and interassay comparisons of phytoestrogen action. Enviroment. Health Perspect. 2001; 109 (1): 5-20. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Wu AH, Yu MC, Tseng CC, Pike MC. Epidemiology of soy exposures and breast cancer risk. British J. Cancer 2008; 98 (1): 9-14. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Interní medicína pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.