Interní Med. 2008; 10(12): 558-561

Může strava bohatá na vlákninu předcházet rakovině a infarktu?

doc. MUDr. Pavel Kohout CSc
II. interní klinika, Thomayerova nemocnice, Praha

Nízký příjem vlákniny ve stravě západních civilizací je svázán se vznikem civilizačních nemocí, kromě jiného se vznikem ischemické choroby srdeční a kolorektálního karcinomu. Doporučená denní dávka vlákniny 25–30 g je naplňována sotva z poloviny, podle studie amerických vědců 15 g, dle recentního českého průzkumu 12 g denně. V epidemiologických studiích je obtížné rozlišit vliv nedostatku vlákniny, nedostatku vitaminů a antioxidantů, vysoké energetické denzity a vysokého příjmu saturovaných tuků. V intervenčních studiích jsou výsledky rozporuplné, přesto zvýšení příjmu vlákniny snižuje incidenci akutních koronárních příhod a mortality na ischemickou chorobu a v určitých věkových skupinách i celkové mortality. Stejně tak zvýšený příjem vlákniny, nejvíce v zelenině, snižuje incidenci vzniku adenomů a kolorektálního karcinomu.

Klíčová slova: Klíčová slova: vláknina, kolorektální karcinom, adenom, ischemická choroba srdeční, mortalita.

Can the fibre-rich food prevent cancer and heart stroke?

In western countries low intake of fiber is connected with high incidence of coronary heart disease and colon cancer. Recommended daily allowance of fiber is about 25–30 grams, in American studies is daily intake of fiber about 15 g and recent Czech study showed only 12 grams daily. There is very difficult to distinguish the influence of lack of fiber, lack of vitamins and antioxidants, high energy intake and high intake of saturated fats. The results of intervention studies are inconsistent, but the increase of daily fiber intake leads to reduction of coronary heart attacks and coronary heart disease mortality, as well as of reduction of general mortality. The high intake of fiber, mostly in vegetables, reduces incidence of colon adenoma and cancer.

Keywords: Key words: fiber, colon cancer, adenoma, coronary heart disease, mortality.

Zveřejněno: 1. leden 2009  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Kohout P. Může strava bohatá na vlákninu předcházet rakovině a infarktu? Interní Med. 2008;10(12):558-561.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Burkitt DP. Epidemiology of cancer of the colon and rectum, Cancer (Philadelphia), 1971; 28: 3-13. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Flood A, Rastoqi T, Wirfält E, et al. Dietary patterns as identified by factor analysis and colorectal cancer among moderate-aged Americans. Am J Clin Nutr, 2008; 88 (1): 14-15. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Heber D, Blackburn GL, Liang V, Go W. Nutritional Oncology, Academic Press, 1999, London.
  4. van Horn L. Fiber, lipids and coronary heart disease. Circulation 1997; 95: 2701-2704. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Howe GR, Benito E, Castelleto R, et al. Dietary intake of fiber and decreased risk of cancers of the colon and rectum: evidence from the combined analysis of 13 case-control studies. J Natl Cancer Inst 1992; 84: 1887-1896. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Keller U, Meier R, Bertoli S. Klinická výživa. VCH Verlagsgesellschaft mbH, Weinham, Scientia Medica, Praha, 1993.
  7. Kohout P, Chocenská E: nepublikovaná data.
  8. Kritchevsky D. Dietary Fiber. Annu Rev Nutr, 1988; 8: 301-328. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Mac Lennan R, McCrae F, Bain C. The Australian Polyp Prevention Project. Randomized trial of fat, fiber and beta-caroten to prevent colorectal adenomas. J Natl Cancer Inst. 1985, 86: 1760-1767.
  10. Martínez ME, Marshall JR, Alberts DS. Dietary Fiber, Carbohydrates, and Cancer, in Heber D, Blackburn GL, Liang V, Go W: Nutritional Oncology Academic Press, 1999, London.
  11. Millen AE, Subar AF, Graubard BI, et al. PLCO Cancer Screening Trial Project Team Fruit and vegetable intake and prevalence of colon adenoma in a cancer screening trial. Am J Clin Nutr., 2007; 86 (6): 1754-1764. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Park Y, Subar AF, Kipnis V, et al. Fruit and vegetable intake and risk of colorectal cancer in NIH-AARP diet and health study. Am J Epidemiol 2007; 166 (2): 170-180. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Pereira MA, O´Reilly E, Augustsson K, et al. Dietary Fiber and risk of coronary heart disease. Arch Intern Med 2004; 164: 370-376. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Reddy BS. Role of Dietary Fiber in Colon Cancer: An Overview, Am J Med, 1999; 106 (1A): 16-19S. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Ryan-Harshman M., Aldoori W. Diet and colorectal cancer: Review of the evidence. Can Fam Physician, 2007; 53 (11): 1913-1920. Přejít na PubMed...
  16. Schatzkin A, Mouw T, Park Y, et al. Associations between food patterns defined by cluster analysis and colorectal cancer in NIH AARP diet and health study. Eur J Clin Nutr, 2008, Aug 6 Epub.
  17. Schatzkin A, Mouw T, Park Y, et al. Dietary fiber and whole-grain consumption in relation to colorectal cancer in NIH-AARP diet and health study. Am J Clin Nutr, 2007; 85 (5): 1353-1360. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Schatzkin A, Park Y, Leitzmann MF, et al. Prospective study of dietary fiber, whole grain food and small intestinal cancer. Gastroenterology, 2008, Jul 17 Epub. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Shilke M. Diet and Lifestyle in the Prevention of Colorectal Cancer: An Overview. Am J Med. 1999; 106 (1A): 11S-15S. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Streppen MT, Ocké MC, Boshuizen HC, et al. Dietary fiber intake in relation to coronary heart disease and all-cause mortality over 40 y: the Zutphen Study Am J Clin Nutr, 2008; 88 (4): 1119-1125. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Thomas B. Manual of Dietetic Practice, 2nd edition. Blackwell Science Ltd, Oxford, 1998.




Interní medicína pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.