Interní Med. 2008; 10(12): 558-561
Nízký příjem vlákniny ve stravě západních civilizací je svázán se vznikem civilizačních nemocí, kromě jiného se vznikem ischemické choroby srdeční a kolorektálního karcinomu. Doporučená denní dávka vlákniny 25–30 g je naplňována sotva z poloviny, podle studie amerických vědců 15 g, dle recentního českého průzkumu 12 g denně. V epidemiologických studiích je obtížné rozlišit vliv nedostatku vlákniny, nedostatku vitaminů a antioxidantů, vysoké energetické denzity a vysokého příjmu saturovaných tuků. V intervenčních studiích jsou výsledky rozporuplné, přesto zvýšení příjmu vlákniny snižuje incidenci akutních koronárních příhod a mortality na ischemickou chorobu a v určitých věkových skupinách i celkové mortality. Stejně tak zvýšený příjem vlákniny, nejvíce v zelenině, snižuje incidenci vzniku adenomů a kolorektálního karcinomu.
In western countries low intake of fiber is connected with high incidence of coronary heart disease and colon cancer. Recommended daily allowance of fiber is about 25–30 grams, in American studies is daily intake of fiber about 15 g and recent Czech study showed only 12 grams daily. There is very difficult to distinguish the influence of lack of fiber, lack of vitamins and antioxidants, high energy intake and high intake of saturated fats. The results of intervention studies are inconsistent, but the increase of daily fiber intake leads to reduction of coronary heart attacks and coronary heart disease mortality, as well as of reduction of general mortality. The high intake of fiber, mostly in vegetables, reduces incidence of colon adenoma and cancer.
Zveřejněno: 1. leden 2009 Zobrazit citaci