Interní Med. 2009; 11(1): 30-33
Tvorba kyslíkových radikálů je nevyhnutelnou součástí aerobního metabolizmu. Organizmus musí čelit oxidačnímu poškození svých biomolekul
antioxidační ochranou. Oxidační stres se podílí na patogenezi mnoha zánětlivých a degenerativních onemocnění a i podstatou
fyziologického stárnutí je akumulace malých chyb systémů antioxidační ochrany a údržby tělesných struktur. Přesto podávání potravních
doplňků s antioxidačními vitaminy C, E, případně beta-karotenem a selenem, které bylo předmětem rozsáhlých a opakovaných studií, je
jednoznačně prospěšné jen v případě předchozího deficitu, jinak je buď neúčinné, anebo dokonce škodí. Příčinu tohoto antioxidačního
paradoxu je třeba hledat v komplexitě systémů antioxidační ochrany lidského těla, kde jsou nízkomolekulární antioxidanty jen malou
součástí, a v dalších interakcích použitých látek s organizmem. Určité možnosti v ovlivnění stárnutí snad skýtá kalorická restrikce a stresová
reakce (oxidační stres zvyšující odolnost k dalšímu oxidačnímu stresu, např. fyzická aktivita). Příznivý vliv konzumace ovoce a zeleniny
na lidské zdraví je zřejmě dán obsahem antioxidačních fenolů. Dietní suplementace vitaminy C, E a beta-karotenem nad doporučené dávky
u normálně živených lidí na současné úrovni poznání postrádá medicínské zdůvodnění. Pouze kuřáci potřebují vyšší dávky vitaminu C,
naopak by měli být varováni před potravními doplňky s beta-karotenem.
The aerobic metabolism inevitably involves production of oxygen radicals. Oxidative damage to biomolecules has to be counteracted
by antioxidant defense. Oxidative stress has been implicated in pathogenesis of many inflammatory and degenerative diseases; and
accumulation of errors of body antioxidant defense and repair systems is the very mechanism of physiological ageing. However, dietary
supplementation of antioxidant vitamins C, E and also beta-carotene and selenium, which was subject of large and repetitive studies,
brings clear benefits only in cases of dietary deficiencies, otherwise is either ineffective, or even harmful. The reasons for this antioxidant
paradox should be sought in complexity of the body antioxidant defense systems, of which the low-molecular – weight antioxidants
represent only a small component, and in further complex interactions of the used compounds with human body. Certain effects on
ageing can perhaps be offered by caloric restriction and the stress reaction (oxidative stress inducing resistance to further stress, e.g.
physical exercise). Eating fruits and vegetables is beneficial to human health probably due to contents of antioxidant phenols. Extra
supplementation with vitamin C, E, and beta-carotene in persons on a normal diet does not seem to be medically justified at present. Only
smokers need higher doses of vitamin C, on the other hand they should avoid supplements with beta-carotene.
Zveřejněno: 1. březen 2009 Zobrazit citaci