Interní Med. 2009; 11(3): 111-114
Osteoporóza je závažné onemocnění civilizované společnosti vedoucí ke zlomeninám, jejichž komplikace mohou vést až ke smrti. Zatímco máme bohatou literaturu vztahující se k účinku jednotlivých léků na metabolizmus kosti, literatura zabývající se vztahem výživy a stopových prvků na metabolizmu kosti je ojedinělá. Stále větší pozornost je ale věnována požadavkům na adekvátní výživu během celého života a jejího vztahu k osteoporóze. Správná výživa s dostatkem bílkovin je nesmírně důležitá pro normální metabolizmus kostí. Kumulativní vliv výživy je významný především v určení vrcholu kostní hmoty a dalšímu udržování kostní hmoty po celý život. Kost vyžaduje mnoho nutričních faktorů, aby zůstala zdravá a pevná. Jde o vitamin D, kalcium, fosfor, zinek, mangan, měď, vitamin K a C a dostatek proteinů. Zvláště dostatek kalcia (500 až 1500 mg denně) a vitaminu D (denní dávka doporučovaná 800 IU denně) jsou pro kost nezbytné. Důležitý je dostatek vitaminu D a kalcia během růstu k dosažení vrcholu kostní hmoty předurčeného geneticky. Naše schopnost přesně najít vztah mezi jednotlivými nutričními faktory nebo i celou dietou při výstavbě a udržování kostní hmoty je limitována metodologickými potížemi.
Osteoporosis is a serious disease of civilized society, leading to fractures whose complications can lead to death. While we have abundant literature related to the effects of drugs on bone metabolism, literature dealing with nutrition and trace elements on bone metabolism is unique. More and more attention is paid to the requirements for adequate nutrition throughout life and its relation to osteoporosis. The proper nutrition with sufficient amount of protein is extremely important for normal bone metabolism. The cumulative effects of nutrition is particularly important in determinig peak of bone mass and further maintaining bone mass throughout the life. Bone requires a lot of nutritional factors to remain healthy and strong. This is vitamin D, calcium, phosphate, zinc, manganese, cooper vitamin K and C and sufficient amount of protein. In particular sufficient calcium (500 to 1500 mg daily) and vitamin D (recommended dose 800 IU daily) are necessary for bone. In particular it is important sufficient amount of vitamin D and calcium during the growth to reach peak of bone mass which is geneticaly predermined. Our ability to find out the relationship between nutritional factors or even whole diet on building and maintaining bone mass is limited by methodological difficulties.
Zveřejněno: 1. duben 2009 Zobrazit citaci