Interní Med. 2009; 11(3): 142-145
Každým rokem onemocní na celém světě okolo 11 milionů osob rakovinou, téměř 7 milionů zemře. Podle odhadů se tyto počty do roku 2030 zdvojnásobí. Odborníci jsou zajedno, že genetické faktory jsou zodpovědny pouze za malý podíl těchto onemocnění. Vlivy zevního prostředí, např. kouření, infekce a sluneční záření, jsou podstatnými rizikovými faktory. Výživa, pohybová aktivita a složení organizmu ovlivňují rovněž riziko onemocnění a mohou představovat důležité ochranné faktory. Aktuální zpráva WCRF (Cancer Research Fund) prezentuje výsledky a vyhodnocení téměř 7000 studií k tématu výživa, tělesná aktivita a prevence rakoviny. Od roku 1997, kdy vyšla poslední zpráva, se evidence především ve vztahu k nadváze a obezitě podstatně zlepšila. Ukázalo se, že evidence je pro potraviny daleko přesvědčivější než pro jednotlivé živiny nebo součásti potravin. Proto byly výsledky studií ve vztahu k rakovině členěny podle jednotlivých druhů potravin.
Zveřejněno: 1. duben 2009 Zobrazit citaci