Interní Med. 2009; 11(9): 427-428
Imunitní systém pacientů ve stavech akutní zátěže může být příznivě ovlivněn stravou obohacenou o glutamin, arginin, nukleotidy, polynesaturované
mastné kyseliny a některé antioxidanty. Příjem těchto nutrientů může pomoci pacientům s akutním zánětlivým onemocněním, po
těžkých úrazech nebo komplikovaných operacích, kde může redukovat pooperační komplikace a zkrátit délku hospitalizace včetně počtu dnů
na ventilátoru. Lze očekávat, že v následujících klinických studiích se potvrdí význam dalších složek potravin podporujících imunitní reakce.
Nutrition enriched with glutamine, arginine, nucleotides, polyunsaturated fatty acids and some antioxidants can improve the immune
system of patients in stress conditions. Such a nutrition strategy can reduce late postoperative infections, wound complications, days on
ventilator, hospital length of stay and treatment cost in patients with severe injury, inflammation or major surgery. It is likely that other
studies will uncover important roles for other nutrients for use in clinical practice.
Zveřejněno: 1. říjen 2009 Zobrazit citaci