Interní Med. 2010; 12(2): 92-97
Probiotika jsou definována jako živé mikroorganizmy, které jsou-li podávány v adekvátním množství, přispívají ke zlepšení zdravotního
stavu hostitele. Jako probiotické kultury jsou obvykle používány bakterie, které přirozeně obývají lidský trávicí trakt. Nejpoužívanější jsou
bakterie rodů Lactobacillus a Bifidobacterium. Příznivé účinky probiotických bakterií zahrnují tlumení alergií, imunostimulační účinky,
prevenci kolorektálního karcinomu, zmírnění zácpy a prevenci a podpůrnou terapii zánětlivých střevních onemocnění a průjmů. Prebiotika
jsou nestravitelné oligosacharidy, které stimulují růst a/nebo aktivitu určité bakterie nebo skupiny bakterií, které mají pozitivní účinek
na lidské zdraví. Inulin, oligofruktóza, galaktooligosacharidy a laktulóza splňují všechna kritéria prebiotika. Cílovými mikroorganizmy
pro prebiotika jsou hlavně bifidobakterie. Synbiotika jsou kombinace probiotik a prebiotik. Příkladem synbiotické potraviny je mléčný
kysaný výrobek (jogurt) obsahující bifidobakterie a oligofruktózu.
Probiotics are defined as live microorganisms which when administered in adequate amounts confer a health benefit on the host. Probiotics
strains are usually bacterial species normally commensal in the human intestinal tract. Genera Lactobacillus and Bifidobacterium
are most frequently used probiotic bacteria. Beneficial effects of probiotics on human health include alleviation of allergies, immunomodulation,
prevention of colon carcinoma, alleviation of constipation and the prevention and supportive therapy of inflammatory bowel
diseases and diarrhoea. Prebiotics are non-digestible carbohydrate foods or food ingredients that selectively stimulate the growth and/
or activity of one or more of limited number of bacteria in the colon that have the potential to improve health. Inulin, oligofructose,
galactooligosaccharides and lactulose fulfil all the criteria for prebiotic classification. The current most popular target for prebiotic use
are bifidobacteria. Synbiotics are a combination of probiotics and prebiotics. The example of synbiotic food is fermented milk products
(yoghurt) containing bifidobacteria and supplemented with oligofructose.
Zveřejněno: 1. květen 2010 Zobrazit citaci