Interní Med. 2010; 12(2): 92-97

Využití probiotik, prebiotik a synbiotik

prof.Ing.Vojtěch Rada, CSc.
Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky, Česká zemědělská univerzita v Praze

Probiotika jsou definována jako živé mikroorganizmy, které jsou-li podávány v adekvátním množství, přispívají ke zlepšení zdravotního

stavu hostitele. Jako probiotické kultury jsou obvykle používány bakterie, které přirozeně obývají lidský trávicí trakt. Nejpoužívanější jsou

bakterie rodů Lactobacillus a Bifidobacterium. Příznivé účinky probiotických bakterií zahrnují tlumení alergií, imunostimulační účinky,

prevenci kolorektálního karcinomu, zmírnění zácpy a prevenci a podpůrnou terapii zánětlivých střevních onemocnění a průjmů. Prebiotika

jsou nestravitelné oligosacharidy, které stimulují růst a/nebo aktivitu určité bakterie nebo skupiny bakterií, které mají pozitivní účinek

na lidské zdraví. Inulin, oligofruktóza, galaktooligosacharidy a laktulóza splňují všechna kritéria prebiotika. Cílovými mikroorganizmy

pro prebiotika jsou hlavně bifidobakterie. Synbiotika jsou kombinace probiotik a prebiotik. Příkladem synbiotické potraviny je mléčný

kysaný výrobek (jogurt) obsahující bifidobakterie a oligofruktózu.

Klíčová slova: probiotika, prebiotika, synbiotika, laktobacily, bifidobakterie

The use of probiotics, prebiotics and synbiotics

Probiotics are defined as live microorganisms which when administered in adequate amounts confer a health benefit on the host. Probiotics

strains are usually bacterial species normally commensal in the human intestinal tract. Genera Lactobacillus and Bifidobacterium

are most frequently used probiotic bacteria. Beneficial effects of probiotics on human health include alleviation of allergies, immunomodulation,

prevention of colon carcinoma, alleviation of constipation and the prevention and supportive therapy of inflammatory bowel

diseases and diarrhoea. Prebiotics are non-digestible carbohydrate foods or food ingredients that selectively stimulate the growth and/

or activity of one or more of limited number of bacteria in the colon that have the potential to improve health. Inulin, oligofructose,

galactooligosaccharides and lactulose fulfil all the criteria for prebiotic classification. The current most popular target for prebiotic use

are bifidobacteria. Synbiotics are a combination of probiotics and prebiotics. The example of synbiotic food is fermented milk products

(yoghurt) containing bifidobacteria and supplemented with oligofructose.

Keywords: probiotics, prebiotics, synbiotics, lactobacilli, bifidobacteria

Zveřejněno: 1. květen 2010  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Rada V. Využití probiotik, prebiotik a synbiotik. Interní Med. 2010;12(2):92-97.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Fuller R. Probiotics in man and animals. J Appl Bacteriol 1989; 66: 365-378. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. FAO/WHO Joint Expert Consultation on Evaluation of Health and Nutritional Properties of Probiotics in Food Including Powder Milk with Live Lactic Acid Bacteria, October 2001.
  3. FAO/WHO Report of Joint Working Group on Drafting Guidelines for the Evaluation of Probiotics in Food. London Ontario, Canada, April 30 and May 1, 2002.
  4. Thomas LV, Marks J. An Introduction to the potential of probiotics in primary healthcare. Yakult UK Ltd. 2008. 5 s.
  5. Lodinová-Žádníková R, Cukrowská B, Tlaskalová-Hogenová H. Oral administration of probiotic Escherichia coli after birth reduces frequency of allergies and repeated infections later in life (after 10 and 20 years). Int Arch Allergy Immunol 2003; 131 (3): 209-211. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Kukkonen K, Savilahti E, Haahtela T, et al. Long-term safety and impact on infection rates of postnatal probiotic and prebiotic (synbiotic) treatment: randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Pediatrics 2008; 122 (3): 8-12. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Rafter J, Bennet M, Caderni G, et al. Dietary synbiotics reduce cancer risk factors in polypectomized and colon cancer patients. Am J Clin Nutr 2007; 85: 488-496. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Banaszkiewicz A, Szajewska H. Probiotics in the treatment of constipation: a systematic review of randomized controlled trials. Pediatr Wspolczesna 2005; 7: 9-14.
  9. Hickson M, D'Souza A, Muthu N, et al. Use of probiotic Lactobacillus preparation to prevent diarrhoea associated with antibiotics: randomised double blind placebo controlled trial. BMJ 2007; 335: 80-83. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Bleichner G, Bléhaut H, Mentec H, Moyse D. Saccharomyces boulardii prevents diarrhoea in critically ill tube fed patients. Intensive Care Medicine 1997; 23: 517-523. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Urbancsek H, Kazar T, Mezes I, Neumann K. Results of double-blind, randomized study to evaluate the efficacy and safety of Antibiophilus in patients with radiation-induced diarrhea. Eur J Gastroenterol Hepatol 2001; 13: 391-396. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Canani RB, Cirillo P, Terrin G, et al. Probiotics for treatment of acute diarrhoea in children: randomised clinical trial of five different preparations. BMJ 2007; 335: 340. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Oksanen PJ, Salminen S, Saxelin M. Prevention of travellers' diarhoea by Lactobacillus GG. Annals of Medicine 1990; 22: 53-56. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Tubelius P, Stan V, Zachrisson A. Increasing work-place healthiness with the probiotic Lactobacillus reuteri: a randomised, double-blind placebo controlled study. Environ Health 2005; 4: 25. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Besselink MG, Santvoort HC, Buskens E, et al. Probiotic prophylaxis in predicted severe acute pancreatitis: a randomised, double-blind, placebo-controlled trial. Lancet 2008; 371: 1246. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Gibson G, Roberfroid MB. Dietary modulation of the colonic microbiota: introducing the concept of prebiotics. J Nutr 1995; 125: 1401-1412. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Roberfroid M. Prebiotics: the concept revisited. J Nutr 2007; 137, 830S-837S. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Interní medicína pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.