Interní Med. 2011; 13(6): 255-258

Nutriční imunologie

RNDr.Petr Šíma, CSc.
Mikrobiologický ústav v.v.i., AV ČR, Praha

Nutriční imunologie, často rovněž nazývaná imunonutritologie, je relativně nové odvětví lékařských věd spojující dva na první pohled

zcela rozdílné obory, imunologii a nutritologii. Navzdory této zdánlivé odlišnosti má nutriční imunologie široký dopad na zdravotní stav

všech vrstev obyvatelstva. Existuje nespočet dokladů, že neadekvátní nebo snížený nutriční příjem se neodráží jen klasickými příznaky

proteinové a energetické malnutrice (kachexie, kwashiorker aj.), ale také selháváním imunitních funkcí.

Klíčová slova: výživa, imunita, imunoregulační složky nutrice

Nutritional immunology

Nutritional immunology often termed immunonutritology is a relatively new branch of medical sciences connecting two at first glance

quite different fields, the immunology and the nutritology. In spite of this dissimilarity, immunonutritology has a wide impact on the

public health. There is a great deal of evidence that the non-adequate or lowered intake of nutrition is reflected in both the proteinenergetic

malnutrition (wasting disorder, kwashiorker etc.) and immune system disorder.

Keywords: nutrition, immunity, immune-regulating components of nutrition

Zveřejněno: 20. červen 2011  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Šíma P. Nutriční imunologie. Interní Med. 2011;13(6):255-258.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Thorwald, J. Science and the secrets of early medicine. Harcourt, Brace and, New York 1962.
  2. Ackerknecht EH. Therapeutics from the primitives to the 20th century with and appendix: history of dietetics. MacMillan Publishing, New York, 1973.
  3. Beisel WR. History of Nutritional Immunology: Introduction and Overview. Nutr. 1992; 122: 591-596. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Simon J. A physiological essay on the thymus gland. H. Renwhaw, London, 1845. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Jeliffe N. Textbook of Clinical Nutrition. Harper & Brothers, New York, 1950.
  6. Scrimshaw NS, Taylor CE, Gordon IE. Interactios of nutrition and infection, Monograph, WHO, Geneva, 1968.
  7. Smythe PM, Brereton-Stiles GG, Grace HJ, et al. Thymolymphatic deficiency and depression of cell-mediated immunity in protein-calorie malnutrition. Lancet 1971; 2: 939-943. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Chandra RK. Nutrition and imunology: from the clinic to cellular biology and back again. Proc. Nutr. Soc. 1999; 58: 681. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Chandra RK. Nutrition and the immune system. Proc. Nutr. Soc. 1993; 52: 77-84. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Chandra RK. Nutrition and immunology. St. John´s. Newfoundland: ARTS Biomedical, 1992.
  11. Mainous M, Deitch EA. Nutrition and infection. Surg. Clin. North Amer. 1994; 74: 659-676. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Scrimshaw NS, SanGiovanni JP. Synergism of nutrition, infection, and immunity: an overwiev. Am. J. Clin. Nutr. 1997; 66: 464S-477S. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Plata-Salaman CR. Cytokines and feeding. Int. J. Obes. Relat. Metabol. Disord. 2001; 25(Suppl 5): 548-552. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Mackowiak PA. Temperature regulation and the patogenesis of fewer. In: Principles and practice of infection diseases. Mandell GL, Bennet JE, Dolin R. (Eds.), Elsevier Churchill Livingstone, Philadelphia 2005: pp. 703-718.
  15. Keusch GT, Farthing MJG. Nutrition and infection. Annu. Rev. Nutr. 1986; 6: 131-154. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Beisel WR. Metabolic response to infection. Annu. Rev. Med. 1975; 26: 9-20. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Powanda MC. Changes in body balances of nitrogen and other key nutriens: description and underlying mechanisms. Am. J. Clin. Nutr. 1977; 30: 1254-1268. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. DuBois EF. Basal metabolism in health and disease. Lea and Febiger, Philadelphia, 1936.
  19. Keith M, Jeejeebhoy KN. Immunonutrition. Bailliere´s Clin. Endocrin. Metabol. 1997; 11: 709-738. Přejít k původnímu zdroji...
  20. Donabedian H. Nutritonal therapy and infectious diseases: a two-edged sword. Nutr. J. 2006; 5: 21-30. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Bengmark S. Ecoimmunonutrition: a challenge for the third millennium. Nutrition 1998; 14: 563-572. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Interní medicína pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.