Interní Med. 2011; 13(7): 296-299

Možnosti ovlivnění aterosklerotických kardiovaskulárních chorob výživou

prof.MUDr.Vladimír Bláha, CSc., MUDr.Jakub Víšek, Ph.D.
Klinika gerontologická a metabolická, LF UK a FN Hradec Králové

Konzumace saturovaných mastných kyselin (saturated fatty acids – SFAs) zvyšuje koncentraci low density lipoprotein (LDL) cholesterolu

v plazmě a podílí se na zvýšeném riziku ischemické choroby srdeční (ICHS). Snížení výskytu aterogenní dyslipidemie (zahrnuje vyšší obsah

malých LDL částic, snížení HDL-C a zvýšení triglyceridů) lze dosáhnout snížením konzumace sacharidů v dietě nebo redukcí hmotnosti,

zatímco manipulace měnící obsah celkového nebo saturovaného tuku má jen minimální vliv. Dieta s nižším obsahem tuku a vyšším

podílem sacharidů vede ke snížení koncentrace LDL-C ve srovnání s dietou bohatou na tuky a obsahující méně sacharidů, zejména u jedinců

s lipoproteinovým fenotypem B. Z výše uvedeného není zcela jasné, který typ diety (zda s nižším nebo vyšším obsahem sacharidů)

přináší větší profit z pohledu kardiovaskulárního (KV) rizika. Observační epidemiologické a randomizované kontrolované studie, které

hodnotí incidenci ICHS, přispěly k tvorbě dietních doporučení se zaměřením na kontrolovaný a omezovaný příjem SFA s cílem prevence

ICHS. Kriticky lze však konstatovat, že důkazy z kohortových a randomizovaných kontrolovaných studií mají svoje limitace.

Klíčová slova: sacharidy, kardiovaskulární onemocnění, mononenasycené mastné kyseliny, polynenasycené mastné kyseliny, saturované mastné kyseliny

The potential of diet to affect atherosclerotic cardiovascular diseases

The consumption of saturated fatty acids (SFAs) elevates the concentration of low-density lipoprotein (LDL) cholesterol in plasma

and contributes to an increased risk of ischemic heart disease (IHD). Reducing the occurrence of atherogenic dyslipidemia (includes

a higher content of small LDL particles, reduced HDL-C and increased triglycerides) can be achieved by lowering the consumption of

carbohydrates in the diet or by weight loss while altering the content of total or saturated fat has only minimal effect. A low-fat and

high-carbohydrate diet results in reduced concentrations of LDL-C compared to a high-fat and low-carbohydrate diet, particularly in

individuals with lipoprotein phenotype B. From what is mentioned above, it is not entirely clear which type of diet (whether one with

low or with high content of carbohydrates) is of greater benefit in terms of cardiovascular risk. Observational epidemiological and

randomized controlled studies evaluating the incidence of IHD have contributed to the establishment of dietary guidelines focused on

a controlled and restricted intake of SFAs in order to prevent IHD. Critically, it can be stated that evidence from cohort and randomized

controlled studies has its limitations.

Keywords: carbohydrates, cardiovascular disease, monounsaturated fatty acids, polyunsaturated fatty acids, saturated fatty acids

Zveřejněno: 1. říjen 2011  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Bláha V, Víšek J. Možnosti ovlivnění aterosklerotických kardiovaskulárních chorob výživou. Interní Med. 2011;13(7):296-299.
Stáhnout citaci

Reference

  1. National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation, Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Panel III) (2002) Third Report of the National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Panel III) final report. Circulation 106: 3143-3421. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Genest J Jr, McNamara JR, Ordovas JM, et al. Lipoprotein cholesterol, apolipoprotein A-I and B and lipoprotein (a) abnormalities in men with premature coronary artery disease. J Am Coll Cardiol 1992; 19: 792-802. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Krauss RM, Burke DJ. Identification of multiple subclasses of plasma low density lipoproteins in normal humans. J Lipid Res 1982; 23: 97-104. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Lamarche B, Tchernof A, Moorjani S, et al. Small, dense lowdensity lipoprotein particles as a predictor of the risk of ischemic heart disease in men. Prospective results from the Quebec Cardiovascular Study. Circulation 1997; 95: 69-75. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. St-Pierre AC, Ruel IL, Cantin B, et al. Comparison of various electrophoretic characteristics of LDL particles and their relationship to the risk of ischemic heart disease. Circulation 2001; 104: 2295-2299. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Berneis KK, Krauss RM. Metabolic origins and clinical significance of LDL heterogeneity. J Lipid Res 2002; 43: 1363-1379. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Rosenson RS, Otvos JD, Freedman DS. Relations of lipoprotein subclass levels and low-density lipoprotein size to progression of coronary artery disease in the pravastatin limitation of atherosclerosis in the coronary arteries (PLAC-I) trial. Am J Cardiol 2002; 90: 89-94. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Asztalos BF, Collins D, Cupples LA, et al. Value of high density lipoprotein (HDL) subpopulations in predicting recurrent cardiovascular events in the veterans affairs HDL intervention trial. Arterioscler Thromb Vasc Biol 2005; 25: 2185-2191. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Gofman JW, Young W, Tandy R. Ischemic heart disease, atherosclerosis, and longevity. Circulation 1966; 34: 679-697. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Stampfer MJ, Sacks FM, Salvini S, et al. A prospective study of cholesterol, apolipoproteins, and the risk of myocardial infarction. N Engl J Med 1991; 325: 373-381. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Sweetnam PM, Bolton CH, Yarnell JW, et al. Associations of the HDL2 and HDL3 cholesterol subfractions with the development of ischemic heart disease in British men. The Caerphilly and Speedwell collaborative heart disease studies. Circulation 1994; 90: 769-774. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Fujimoto WY, Bergstrom RW, Boyko EJ. Visceral adiposity and incident coronary heart disease in Japanese-American men. The 10-year follow-up results of the Seattle Japanese-American community diabetes study. Diabetes Care 1999; 22: 1808-1812. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Sharrett AR, Ballantyne CM, Coady SA, et al. Coronary heart disease prediction from lipoprotein cholesterol levels, triglycerides, lipoprotein (a), apolipoproteins A-I and B, and HDL density subfractions: the Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) Study. Circulation 2001; 104: 1108-1113. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Austin MA, King MC, Vranizan KM, Krauss RM. Atherogenic lipoprotein phenotype. A proposed genetic marker for coronary heart disease risk. Circulation 1990; 82: 495-506. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Reaven GM, Chen YD, Jeppesen J, et al. Insulin resistance and hyperinsulinemia in individuals with small, dense low density lipoprotein particles. J Clin Incest 1993; 92: 141-146. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Kathiresan S, Otvos JD, Sullivan LM, et al. Increased small low-density lipoprotein particle number: a prominent feature of the metabolic syndrome in the Framingham Heart Study. Circulation 2006; 113: 20-29. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Krauss RM, Dreon DM. Low-density-lipoprotein subclasses and response to a low-fat diet in healthy men. Am J Clin Nutr 1995; 62: 478S-487S. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Dreon DM, Fernstrom HA, Williams PT, Krauss RM. A very low-fat diet is not associated with improved lipoprotein profiles in men with a predominance of large, low-density lipoproteins. Am J Clin Nutr 1999; 69: 411-418. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Krauss RM. Dietary and genetic probes of atherogenic dyslipidemia. Arterioscler Thromb Vasc Biol 2005; 25: 2265-2272. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Dreon DM, Fernstrom HA, Williams PT, Krauss RM. LDL subclass patterns and lipoprotein response to a low-fat, highcarbohydrate diet in women. Arterioscler Thromb Vasc Biol 1997; 17: 707-714. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Krauss RM, Blanche PJ, Rawlings RS, et al. Both low dietary carbohydrate and weight loss reduce expression of atherogenic lipoprotein phenotype. Circulation 2003; 108(suppl IV): IV-784.
  22. Krauss RM, Blanche PJ, Rawlings RS, et al. Separate effects of reduced carbohydrate intake and weight loss on atherogenic dyslipidemia. Am J Clin Nutr 2006; 83: 1025-1031. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. Moreno JA, Pe´rez-Jime´nez F, Mar?´n C, et al. The effect of dietary fat on LDL size is influenced by apolipoprotein E genotype in healthy subjects. J Nutr 2004; 134: 2517-2522. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Kratz M, Gu¨lbahc¸e E, von Eckardstein A, et al. Dietary mono- and polyunsaturated fatty acids similarly affect LDL size in healthy men and women. J Nutr 2002; 132: 715-718. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  25. Rivellese AA, Maffettone A, Vessby B, et al. Effects of dietary saturated, monounsaturated and n-3 fatty acids on fasting lipoproteins, LDL size and post-prandial lipid metabolism in healthy subjects. Atherosclerosis 2003; 167: 149-158. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  26. Lai CQ, Corella D, Demissie S, et al. Dietary intake of ?-6 fatty acids modulates effect of apolipoprotein A5 gene on plasma fasting triglycerides, remnant lipoprotein concentrations, and lipoprotein particle size: the Framingham Heart Study. Circulation 2006; 113: 2062-2070. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  27. Mensink RP, Zock PL, Kester ADM, Katan MB. Effects of dietary fatty acids and carbohydrates on the ratio of serum total to HDL cholesterol and on serum lipids and apolipoproteins: a meta-analysis of 60 controlled trials. Am J Clin Nutr 2003; 77: 1146-1155. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  28. Ludwig DS. The glycemic index: physiological mechanisms relating to obesity, diabetes, and cardiovascular disease. JAMA 2002; 287:2414-2423. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  29. Barclay AW, Petocz P, McMillan-Price J, et al. Glycemic index, glycemic load, and chronic disease risk: a meta-analysis of observational studies. Am J Clin Nutr 2008; 87: 627-637. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  30. Hu FB, Stampfer MJ, Manson JE, et al. Dietary fat intake and the risk of coronary heart disease in women. N Engl J Med 1997; 337: 1491-1499. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  31. Jakobsen MU, Overvad K, Dyerberg J, et al. Dietary fat and risk of coronary heart disease: possible effect modification by gender and age. Am J Epidemiol 2004; 160: 141-149. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  32. Jakobsen MU, O'Reilly EJ, Heitmann BL, et al. Major types of dietary fat and risk of coronary heart disease: a pooled analysis of 11 cohort studies. Am J Clin Nutr 2009; 89: 1425-1432. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  33. Mozaffarian D, Micha R, Wallace S. Effects on coronary heart disease of increasing polyunsaturated fat in place of saturated fat: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. PLoS Med 2010; 7: e1000252. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  34. Jakobsen MU, Dethlefsen C, Joensen AM, et al. Intake of carbohydrates compared with intake of saturated fatty acids and risk of myocardial infarction: importance of the glycemic index. Am J Clin Nutr 2010; 91: 1764-1768. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  35. Howard BV, Van Horn L, Hsia J, et al. Low-fat dietary pattern and risk of cardiovascular disease: the Women's Health Initiative Randomized Controlled Dietary Modification Trial. JAMA 2006; 295: 655-666. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  36. Mozaffarian D, Ludwig DS. Dietary guidelines in the 21st century: a time for food. JAMA 2010; 304: 681-682. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Interní medicína pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.