Interní Med. 2011; 13(7): 296-299
Konzumace saturovaných mastných kyselin (saturated fatty acids – SFAs) zvyšuje koncentraci low density lipoprotein (LDL) cholesterolu
v plazmě a podílí se na zvýšeném riziku ischemické choroby srdeční (ICHS). Snížení výskytu aterogenní dyslipidemie (zahrnuje vyšší obsah
malých LDL částic, snížení HDL-C a zvýšení triglyceridů) lze dosáhnout snížením konzumace sacharidů v dietě nebo redukcí hmotnosti,
zatímco manipulace měnící obsah celkového nebo saturovaného tuku má jen minimální vliv. Dieta s nižším obsahem tuku a vyšším
podílem sacharidů vede ke snížení koncentrace LDL-C ve srovnání s dietou bohatou na tuky a obsahující méně sacharidů, zejména u jedinců
s lipoproteinovým fenotypem B. Z výše uvedeného není zcela jasné, který typ diety (zda s nižším nebo vyšším obsahem sacharidů)
přináší větší profit z pohledu kardiovaskulárního (KV) rizika. Observační epidemiologické a randomizované kontrolované studie, které
hodnotí incidenci ICHS, přispěly k tvorbě dietních doporučení se zaměřením na kontrolovaný a omezovaný příjem SFA s cílem prevence
ICHS. Kriticky lze však konstatovat, že důkazy z kohortových a randomizovaných kontrolovaných studií mají svoje limitace.
The consumption of saturated fatty acids (SFAs) elevates the concentration of low-density lipoprotein (LDL) cholesterol in plasma
and contributes to an increased risk of ischemic heart disease (IHD). Reducing the occurrence of atherogenic dyslipidemia (includes
a higher content of small LDL particles, reduced HDL-C and increased triglycerides) can be achieved by lowering the consumption of
carbohydrates in the diet or by weight loss while altering the content of total or saturated fat has only minimal effect. A low-fat and
high-carbohydrate diet results in reduced concentrations of LDL-C compared to a high-fat and low-carbohydrate diet, particularly in
individuals with lipoprotein phenotype B. From what is mentioned above, it is not entirely clear which type of diet (whether one with
low or with high content of carbohydrates) is of greater benefit in terms of cardiovascular risk. Observational epidemiological and
randomized controlled studies evaluating the incidence of IHD have contributed to the establishment of dietary guidelines focused on
a controlled and restricted intake of SFAs in order to prevent IHD. Critically, it can be stated that evidence from cohort and randomized
controlled studies has its limitations.
Zveřejněno: 1. říjen 2011 Zobrazit citaci