Interní Med. 2011; 13(9): 347-349
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Tuky, jedna ze tří hlavních živin, patří mezi nezbytné složky lidské výživy. Slouží jako zdroj energie a řady esenciálních látek – esenciálních
mastných kyselin, vitaminů, antioxidantů a dalších látek ochranných. Mají významný vliv na senzorickou hodnotu potravin a pokrmů.
Vysoký příjem tuku (nad 35 % z celkového energetického příjmu) a nevhodné složení mastných kyselin přijímaného tuku (vysoký obsah
nasycených a trans-nenasycených mastných kyselin) jsou příčinou řady neinfekčních onemocnění hromadného výskytu, zejména nemocí
srdce a cév, diabetes mellitus II. typu, některých druhů rakoviny, obezity aj. Obsah tuku a složení mastných kyselin tuku je v jednotlivých
druzích potravin různé. Tuky rostlinného původu jsou až na výjimky, jako je tuk kokosový a palmojádrový a tuky částečně ztužené
obsahující trans-nenasycené mastné kyseliny, hodnoceny pozitivně. Tuky živočišného původu, s výjimkou rybích tuků, jsou z důvodu
vysokého obsahu nasycených mastných kyselin, nedostatku polyenových mastných kyselin a obsahu cholesterolu hodnoceny negativně.
Je popsán obsah a složení tuku v jednotlivých skupinách potravinových surovin a výrobků.
Fats represent one from three main nutrients. They are source of energy and some essential factors – essential fatty acids, vitamins,
antioxidants and further protective substances. They have important influence on sensory properties food and dishes. High fat intake
(more than 35 % of total energy intake) and unsuitable composition of its fatty acids (high content of saturated and trans-unsaturated
fatty acids) are reason of many non-communicable diseases e.g. cardiovascular diseases, type 2 diabetes, obesity, some cancers etc. Contents
of fat and its fatty acids composition differ in various types of food. Fats of plant origin, with exception of coconut and palm kernel
and partially hydrogenated fats which contain high amounts of trans-unsaturated fatty acids, are evaluated as positive. Fats of animal
origin, with exception of fish oils, are due to high content of saturated fatty acids, shortage of unsaturated fatty acids and presence of
cholesterol evaluated negatively. Fat contents and fatty acids composition in various food raw materials and products are described.
Zveřejněno: 1. září 2011 Zobrazit citaci