Interní Med. 2011; 13(11): 427-430

Realita dodržování stravovacích doporučení v praxi - strava jako prevence civilizačních chorob

doc.MUDr.Věra Adámková, CSc.
Institut klinické a experimentální medicíny, pracoviště preventivní kardiologie, IKEM Praha

Doporučení, jak kladně ovlivnit průběh nejrůznějších chorob, nalezneme v mnoha dokumentech odborných společností, příkladně v doporučení

pro léčbu hypertenze, pro léčbu poruch metabolizmu tuků, pro léčbu diabetes mellitus (DM) a dalších. Všechna tato doporučení

včetně Výživových doporučení pro obyvatelstvo ČR, které vydala 20. 1. 2009 Společnost pro výživu, vycházejí z evropských doporučení,

nicméně jsou uzpůsobena českým reálným možnostem (příkladně vyšší možnost konzumace transmastných kyselin). Doporučení zachovávají

příznivý poměr jednotlivých skupin živin, tuků, cukrů, bílkovin, vlákniny a dalších živin. Budeme-li dodržovat doporučovaná

množství a složení potravy, můžeme zásadním způsobem přispět ke zlepšení svého zdravotního stavu a snížit tak riziko manifestace

některých závažných chorob, nazývaných chorobami civilizačními, do kterých patří nejen nemoci kardio- a cerebrovaskulární, diabetes

mellitus typu 2, obezita, arteriální hypertenze a další komplikace aterosklerotického procesu, ale také nádorová onemocnění, některé

choroby gastrointestinální, choroby pohybového aparátu, alergie a další.

Klíčová slova: výživa, civilizační nemoci, prevence

The reality of the compliance of the recommendation for nutrition in practice - nutrition like a prevention

of the civilization diseases

Final dietary recommendations for the CR population, which issued January 20, 2009 Society for Nutrition, based on European recommendations,

however, they are adapted to Czech real options (option exemplary higher intake of trans fatty acids). Recommendations

maintain a favorable ratio of individual groups of nutrients, fats, sugars, protein, fiber and so on. If we follow the recommended

quantity and composition of food we can substantially contribute to improving our health and reduce the risk of manifestation of

the serious diseases, so called civilization diseases, which include not only cardio- cerebrovascular diseases, type 2 diabetes mellitus,

obesity, arterial hypertension and other complications of the atherosclerosis, but also cancer, certain gastrointestinal diseases,

alergy and the like.

Keywords: nutrition, civilization diseases, prevention

Zveřejněno: 1. listopad 2011  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Adámková V. Realita dodržování stravovacích doporučení v praxi - strava jako prevence civilizačních chorob. Interní Med. 2011;13(11):427-430.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Dostalová J, Hrubý J. Konečná verze Doporučení pro výživu obyvatelstva České republiky, 2009. http://www.vyzivaspol.cz/rubrika-dokumenty/konecne-zneni-vyzivovychdoporuceni.html.
  2. Zotte AD, Szendrö Z. The role of rabbit meat as functional food. Meat Science 2011; 88: 319-331. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Winklerová D. Funkční potravina a legislativa. Výživa a potraviny 2009; 1: 10-13. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Cífková R, Skodová Z, Bruthans J, a kol. Longitudinal trends in major cardiovascular risk factors in the Czech population between 1985 and 2007/8. Czech MONICA and Czech postMONICA. Atherosclerosis 2010; 211(2): 676-681. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Adámková V, Suchánek P, Cífková R, a kol. Vývoj dietních zvyklostí v okrese Benešov v období 1992-2007. Praha, Šobrův den, 7. 6. 2008.
  6. Štiková O, Sekavová H, Mrhálková I. Vliv socio-ekonomických faktorů na spotřebu potravin. Výzkumná studie č. 95, ÚZEI, 2009: s. 73.
  7. Mann JI, Cummings JH. Possible implications for health of the different definitions of dietary fibre. Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases 2009; 19: 226-229. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Axman R, Adámková V, Skibová J. Age as a risk factor for colorectal carcinoma. Journal of Nursing, Social Studies and Public Health 2011; 2: 28-36.
  9. Zdravotnická ročenka: Evropské výběrové šetření o zdravotním stavu v ČR - EHIS CR 2008; 2011: s. 241.
  10. Kopáčová O. Trendy ve zpracování cereálií s přihlédnutím zejména k celozrnným výrobkům. Praha ÚZPI, 2007. s. 54.
  11. Zima T. Pít či nepít alkoholické nápoje. Výživa a potraviny 2011; 4: 107-109.
  12. Adámková A, Hubáček JA, Suchánek P, a kol. Podíl nápojů na celkovém příjmu energie. Vnitřní lékařství 2008; 54(12): 1208.
  13. Melnik BC. Milk signalling in the pathogenesis of type 2 diabetes: Medical hypothesis 2011; 76: 553-559.
  14. Silanikove N, Leitner G, Merin U, Prosser CG. Recent advances in exploiting goatś milk: Quality, safety and production aspects: Small Ruminant Research, 2010; 89: 110-124. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Noimark L, Cox HE. Nutritional problems related to food alergy in childhood. Pediatr. Aller. Immunol. 2008; 19: 188-195. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Ingr I. V České republice jíme příliš málo ryb. Výživa a potraviny 2008; 4: 12-15.
  17. Usydus Z, Szlinder-Richert J, Adamczyk M, Szatkowska U. Marine and farmed fish in the Polish market: Comparison of the nutritional value. Food Chemistry 2011; 126: 78-84. Přejít k původnímu zdroji...
  18. Zamrazil V, Bílek R, Čeřovská J, a kol. Jodový deficit ve světě i v České republice - současný stav a perspektivy. Vnitř. Lék., 2010; 56(12): 1310-1315.
  19. Piťha J, Poledne R, a kol. Zdravá výživa pro každý den. Praha, Grada Publishing, 2009: 144 s.
  20. Hrnciariková D, Zadák Z. Malnutrition in seniors in the Czech Republic. Europ. Geriatr. Med. 2011; 2: 111-114. Přejít k původnímu zdroji...




Interní medicína pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.