Interní Med. 2011; 13(11): 455-456
Víno pijeme nejméně 10 000 let nebo déle, v našem regionu již od doby keltské a germánské. Pokus používat víno k léčbě začíná v dávnověku,
avšak teprve v současné době byl prokázán jeho příznivý účinek v prevenci infarktu myokardu, cévní mozkové příhody, diabetes
mellitus a hypertenze. Pití velmi dobře působí také v pokročilém věku. Nejlepší účinky má každodenní pití při večeři, u mužů 20–40 g
alkoholu, u žen polovina této dávky.
We have been drinking wine at least for 10 000 years or longer, in our region already from Celtic and Germanic times. Favorable effects on
prevention of myocardial infarction, stroke, diabetes and hypertension were demonstrated recently, following attempts to use alcohol
for treatment in ancient times. Favorable effects of wine drinking could be seen also in aging population. The best results for men are
reached by daily drinking of 20–40 g alcohol at dinner. A moderate dose for women represents half of the dose for men.
Zveřejněno: 1. listopad 2011 Zobrazit citaci