Interní Med. 2012; 14(5): 221-223
Celiakie je v české populaci nedostatečně diagnostikována, většinou po dlouhém trvání nemoci. Nediagnostikovaná celiakie často
vede k rozvoji osteoporózy, autoimunitních chorob i zhoubných onemocnění. Osoby s celiakií, která není diagnostikována, mají proti
osobám séronegativním téměř čtyřnásobně větší úmrtnost. Zavedení cíleného screeningu je zásadním krokem v omezení negativních
důsledků nepoznané nemoci. U osob indikovaných ke screeningu celiakie se provede kvantitativní vyšetření protilátek proti tkáňové
transglutamináze a celkového IgA. Patologická hodnota indikuje provedení gastroskopie s biopsií sliznice aborální části duodena. Po
histologickém vyšetření s využitím Marshovy klasifikace jsou dalšími možnými kroky vyšetření protilátek proti endomysiu, diferenciální
diagnostika vylučující choroby napodobující celiakii, genetické vyšetření a potvrzení diagnózy pozitivní klinickou a sérologickou
odezvou na bezlepkovou dietu.
Celiac disease is poorly diagnosed in Czech population, mostly after a long duration of the disease. Undiagnosed celiac disease often
leads to the development of osteoporosis, autoimmune disorders and malignant diseases. People with celiac disease, where the disease
hasn´t been diagnosed, have almost four times increased mortality compared to serum negative persons. The introduction of targeted
screening is an essential step to limiting the negative consequences of unrecognized disease. The persons indicated for celiac disease
screening a quantitative test for antibodies against tissue transglutaminase and total IgA is performed. A pathological value of the test
indicates the performance of gastroscopy with a biopsy of the aboral duodenum mucosa. After the histological examination using the
Marsh classification, the following steps can be taken: testing antibodies against endomysium; differential diagnosis of excluding any
disease mimicking celiac disease; genetic testing and confirmation of diagnosis using a positive clinical and serological response to
a gluten – free diet.
histology, genetics.
Zveřejněno: 14. květen 2012 Zobrazit citaci