Interní Med. 2012; 14(5): 224-226
Již od nepaměti se lidové léčitelství zabývá snahou léčit nemoci včetně zhoubných nádorů různými částmi rostlin. Velmi početné
epidemiologické studie prokazují, že je statisticky významná asociace mezi velikostí příjmu potravin rostlinného původu a incidencí
nádorových chorob. Ve snaze zjistit příčinu jejich příznivého účinku byly z rostlin izolovány přírodní látky a jsou testovány jejich možné
účinky v různých fázích karcinogeneze. Mnohé z nich v pokusech in vitro skutečně ovlivňují nebo zastavují vývoj nádoru a jsou zjišťovány
molekulární mechanizmy těchto interakcí. V současné době se mnohé z těchto tzv. chemoprotektivních přírodních látek uplatňují jako
prostředky primární a sekundární prevence nádorů, nikoli jako zaručené léky na rakovinu.
Since time immemorial, the folk medicine tries to cure diseases including tumors using various parts of plants. Numerous epidemiological
studies have shown that there is a statistically significant association between the frequency of consumption of foods of plant origin
and incidence of cancer. In an effort to determine the cause of their favourable effect, many natural substances have been isolated from
plants and their potential effects on different stages of carcinogenesis has been tested. Indeed, many from these substances hinder
or stop, in vitro, tumor development. The molecular mechanisms of these interactions have been elucidated. Nowadays, a lot of these
chemoprotective natural substances has been applied as means of primary and secondary prevention of tumors but not as remedies
for cancer.
Zveřejněno: 14. květen 2012 Zobrazit citaci