Interní Med. 2013; 15(5): 167-169
Kolorektální karcinom představuje v současné době obrovský celosvětový problém s dopady medicínskými, individuálně lidskými i ekonomickými.
Česká republika v posledních desetiletích patří k zemím s nejvyšší incidencí tohoto maligního onemocnění. Etiopatogeneze
kolorektálního karcinomu je multifaktoriální, tlustostřevní mikrobiota však hrají roli klíčovou. Lidské tlusté střevo obsahuje přes 800 druhů
bakterií, z nichž dokážeme vykultivovat pouze kolem 20 %. Doposud nebyl identifikován vzorec mikroorganismů, který by se vyskytoval
u pacientů s kolorektálním karcinomem, avšak některé jednotlivé bakterie jsou s tímto onemocněním spojovány. Vliv tlustostřevních
bakterií na hostitele může být přínosný/protektivní nebo nepřínosný/škodlivý. Na poli kolorektálního karcinomu patří mezi protektivní
působení bakterií vazba potenciálních mutagenů a produkce mastných kyselin s krátkým řetězcem (přičemž butyrát je hlavním antineoplasticky
působícím prvkem). Naopak pro hostitele škodlivou je produkce bakteriálních toxinů, aktivace prokarcinogenů, syntéza
karcinogenních a genotoxických látek a aktivace enzymatických systémů bakterií (např. betaglukuronidasy). Pro výsledný vliv bakterií
tlustého střeva na hostitele hraje zcela zásadní roli typ dietního substrátu, který bude bakteriím dodán a kvalitativní i kvantitativní
zastoupení jednotlivých druhů bakterií.
Colorectal carcinoma represents an immense problem worldwide with medical, individual and economical impacts as well. The Czech
Republic belongs to the countries with the highest incidence of this malignant disease in the recent decades. Etiopathogenesis is multifactorial,
however, large bowel microbiota play a key role. Human large bowel contains over 800 species of bacteria, from which only
about 20% can be cultivated. No microbial pattern, which could be typical for colorectal cancer patients, has been identified yet. However,
some particular bacteria seem to be associated with this disease. The impact of bowel microbiota can be beneficial/protective or unbeneficial/
harmful. With respect to colorectal carcinoma, binding of potential mutagens and production of short chain fatty acids (where
butyrate is the major antineoplastic causing component) belong to the protective activites of bacteria. On the contrary, production of
bacterial toxins, activation of procarcinogens, synthesis of carcinogenic and genotoxic agents and activation of bacterial enzymes (e.g.
betaglucuronidase) belong to harmful effects of bacteria. Type of dietary substrates and qualitative and quantitative representation of
bacterial species determine the final impact of large bowel microbiota on the host.
Zveřejněno: 1. červen 2013 Zobrazit citaci