Interní Med. 2018; 20(4): 178-182 | DOI: 10.36290/int.2018.032
Úprava jídelníčku patří k základním režimovým opatřením při prevenci kardiovaskulárních onemocnění na všech úrovních. Postupy odborných společností nabízejí rámcová doporučení ohledně skladby každodenní stravy. V praxi však mohou být tato doporučení pro pacienty až příliš obecná a ti pak mohou mít problém orientovat se na dnešním pestrém a různorodém trhu potravin. Je žádoucí, aby pacient věděl nejen to, co je dobré pro zdraví, ale taky proč tomu tak je. V tomto článku se zaměřujeme na tuky, jako jednu z hlavních složek výživy, a snažíme se v souvislostech poukázat na jejich význam ve zdravé výživě a prevenci kardiovaskulárních onemocnění tak, aby to bylo srozumitelné pro lékaře i pacienty.
Changes of dietary habits are cornerstone of lifestyle interventions in prevention of cardiovascular diseases at all levels. Guidelinesof expert-societies offer basic recommendations about daily diet. These could be too broad for patients, who might experiencetrouble in finding the right way on contemporary multivariate food market. It is vital for patients to know not only what is goodfor health, but why is it so as well. In this article we focus on fats, as one of basic nutrients, and attempt to show their importancefor healthy diet and prevention of cardiovascular diseases, so it would be comprehensible for physicians and patients.
Zveřejněno: 1. říjen 2018 Zobrazit citaci