Interní Med. 2018; 20(4): 178-182 | DOI: 10.36290/int.2018.032

Praktické poznámky ke konzumaci tuků ve vztahu k ateroskleróze a kardiovaskulárním příhodám

MUDr. Igor Romanko1, doc. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D.2, MUDr. Michaela Romanko Ingrischová1,3
Společný příjem interně nemocných – Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, Všeobecná fakultní
1 nemocnice v Praze
2 Centrum preventivní kardiologie, III. interní klinika, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze
3 Kardiologická ambulance Medacor, s. r. o., Praha

Úprava jídelníčku patří k základním režimovým opatřením při prevenci kardiovaskulárních onemocnění na všech úrovních. Postupy odborných společností nabízejí rámcová doporučení ohledně skladby každodenní stravy. V praxi však mohou být tato doporučení pro pacienty až příliš obecná a ti pak mohou mít problém orientovat se na dnešním pestrém a různorodém trhu potravin. Je žádoucí, aby pacient věděl nejen to, co je dobré pro zdraví, ale taky proč tomu tak je. V tomto článku se zaměřujeme na tuky, jako jednu z hlavních složek výživy, a snažíme se v souvislostech poukázat na jejich význam ve zdravé výživě a prevenci kardiovaskulárních onemocnění tak, aby to bylo srozumitelné pro lékaře i pacienty.

Klíčová slova: kardiovaskulární onemocnění, prevence, tuk, kyseliny mastné, kyseliny mastné omega-3, kyseliny mastné omega-6

Practical comments on fat consumption with relation to atherosclerosis and cardiovascular events

Changes of dietary habits are cornerstone of lifestyle interventions in prevention of cardiovascular diseases at all levels. Guidelinesof expert-societies offer basic recommendations about daily diet. These could be too broad for patients, who might experiencetrouble in finding the right way on contemporary multivariate food market. It is vital for patients to know not only what is goodfor health, but why is it so as well. In this article we focus on fats, as one of basic nutrients, and attempt to show their importancefor healthy diet and prevention of cardiovascular diseases, so it would be comprehensible for physicians and patients.

Keywords: cardiovascular disease, prevention, fat, fatty acid, fatty acid omega-3, fatty acid omega-6

Zveřejněno: 1. říjen 2018  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Romanko I, Vrablík M, Romanko Ingrischová M. Praktické poznámky ke konzumaci tuků ve vztahu k ateroskleróze a kardiovaskulárním příhodám. Interní Med. 2018;20(4):178-182. doi: 10.36290/int.2018.032.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Piepoli MF, et al. 2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice. European Heart Journal (2016) 37, 2315-2381. doi:10.1093/eurheart/ehw106
  2. Janský P, et al. Souhrn Doporučených postupů ESC/EAS pro diagnostiku a léčbu dyslipidémií z roku 2016. Připraven Českou kardiologickou společností. Cor et Vasa 59 (2017) e389-415 Přejít k původnímu zdroji...
  3. Kasper H, Výživa v medicíně a dietetika. Grada Publishing 2015.
  4. Svačina S, Mullerová D, Bretšnajdrová A. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry, nutriční terapeuty. Triton 2012.
  5. Kudlová E. Evropské výživové referenční hodnoty. Výživa a potraviny 73 1/2018.
  6. Brát J. Tuky v potravinách z pohledu zdraví. AtheroRev 2018; 3(1): 7-14
  7. Lin Y, Knol D, Valk I, et al. Thermal stability of plant sterols and formation of their oxidation products in vegetable oils and margarines upon controlled heating. Chem Phys Lipids. 2017 Oct;207(Pt B): 99-107. doi: 10.1016/j.chemphyslip.2017. 01. 007. Epub 2017 Feb 2. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Marmesat S, Morales A, Velasco J, et al. Influence of fatty acid composition on chemical changes in blends of sunflower oils during thermoxidation and frying. Food Chem. 2012 Dec 15; 135(4): 2333-2339. doi: 10.1016/j.foodchem.2012. 06. 128. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Dobarganes C, Márquez-Ruiz G. Possible adverse effects of frying with vegetable oils. Br J Nutr. 2015 Apr;113 Suppl 2:S49-57. doi: 10.1017/S0007114514002347. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Ben Hammouda I, Freitas F, Ammar S,et al. Comparison and characterization of volatile compounds as markers of oils stability during frying by HS-SPME-GC/MS and Chemometric analysis. J Chromatogr B Analyt Technol Biomed Life Sci. 2017 Nov 15; 1068-1069: 322-334. doi: 10.1016/j.jchromb.2017. 10. 063. Epub 2017 Nov 2. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Brát J. Mýty v oblasti diety a prevence aterosklerózy. AtheroRev 2017; 2(2): 136-141
  12. Online potravinová databáza. Dostupné online: www.pbd-online.sk
  13. Databáze složení potravin České republiky. Dostupné online: www.nutridatabaze.cz/potraviny
  14. Brát J. Je margarín zdravý? Practicus 10 prosinec 2017.
  15. Zribi A, Jabeur H, Aladedunye F., et al. Monitoring of quality and stability characteristics and fatty acid compositions of refined olive and seed oils during repeated pan- and deep-frying using GC, FT-NIRS, and chemometrics. J Agric Food Chem. 2014 Oct 22; 62(42): 10357-103567. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Cordella CB, Tekye T, Rutledge DN, et al. A multiway chemometric and kinetic study for evaluating the thermal stability of edible oils by ?H NMR analysis: comparison of methods. Talanta. 2012 Jan 15; 88: 358-368. doi: 10.1016/j.talanta.2011. 11. 001. Epub 2011 Nov 6. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Healthy eating guidelines and food pyramid. Dostupné online: http://www.healthyireland.ie/health-initiatives/heg/
  18. Eyres L, Eyres MF, Chisholm A, et al. Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans. Nutr Rev. 2016 Apr; 74(4): 267-280. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Interní medicína pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.