Interní Med. 2008; 10(3): 113-116

Novinky v bezlepkové dietě

doc. MUDr. Pavel Kohout CSc
II. interní klinika, Thomayerova nemocnice, Praha

Celiakie je autoimunitní choroba, při které dochází u predisponovaných jedinců k poškození enterocytů po podání lepku, resp. jeho toxických peptidů, v potravinách, které obsahují pšenici, žito, ječmen či oves. Toxické peptidy jsou při svém průchodu střevní stěnou deamidovány (působením tkáňové transglutaminázy) a v lymfatické tkáni střeva (GALT) dochází ke vzniku protilátek proti nim. Ty mají zkříženou aktivitu proti antigenům buněk tenkého střeva (enterocytů), jejich působením dochází k různě závažnému poškození střevní sliznice a ke vzniku různě vyjádřených klinických příznaků. Klinické příznaky můžeme ovlivnit eliminací lepku a jeho toxických peptidů z potravy, což v poslední době neznamená pouze hledání nových bezlepkových potravin.

Klíčová slova: celiakie, bezlepková dieta, lepek, gluten, gliadin, prolaminy

News in the gluten-free diet

Celiac disease is an autoimmune disease, its manifestation starts in genetically predisponed individuals after gluten ingestion. During transmission of toxic gliadin peptides through small bowel mucosa and its deamidations (by action of tissue transglutaminase from enterocytes) are formel in gut associated lymphatic tissue antibodies against enterocytes. Its activity leads to small bowel mucosa damage of various relevance and formation of clinical symptoms. The manifestations of celiac disease may be influenced only with elimination of toxic gliadin peptides for the diet, at this time are the other ways than searching of new gluten-free foodstufs.

Keywords: celiac disease, gluten-free diet, gluten, gliadin, prolamine

Zveřejněno: 1. květen 2008  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Kohout P. Novinky v bezlepkové dietě. Interní Med. 2008;10(3):113-116.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Akobeng AK, et al. Effect of breast feeding on risk of coeliac disease: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Arch Dis Child. 2006; 91 (1): 39-43. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Catassi C, et al. A prospective, double-blind, placebo-controlled trial to establish a safe gluten treshold for patients with celiac disease. Am J Clin Nutr. 2007; 85 (1): 160-166. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. De Angelis M, Rizzelo CG, Fasano A, et al. VSL3 probiotic preparation has the capacity to hydrolyze gliadin polypeptides responsible for Celiac Sprue. Biochim Biophys Acta. 2006; 1762 (1): 80-93. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Di Cagno R, de Angelis M, Alfonsi G, et al. Pasta made from durum wheat semolina fermented with selected lactobacilli as a tool for a potential decrease of the gluten intolerance. J Agric Food Chem 2005; 53 (11): 4393-4402. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Garsed K, Scott BB. Can oats be taken in a gluten-free diet? A systemic review. Scand J Gastroenterol. 2007; 42 (2): 171-178. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Gobbetti M, Rizzello CG, Di Cagno R, De Angelis M. Sourdough lactobacilli and celiac disease. Food Microbiol. 2007; 24 (2): 187-196. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Norris JM, et al. Risk of celiac disease autoimmunity and timing of gluten introduction on the diet of infants at increased risk of disease. JAMA, 2005; 293 (19): 2343-2351. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Pizzuti D, Buda A, D´Odorico A, et al. Lack of intestinal mucosal toxicity of Triticum monococcum in celiac disease patients. Scand J Gastroenterol., 2006; 41 (11): 1305-1311. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Rashid M, Bittner D, Burrows V, et al. Consumption of pure oats by individuals with celiac disease: a positron statement by the Canadian Celiac Association. Can J Gastroenterol, 2007; 21 (10): 649-651. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Rizzello CG, De Angelis M, Di Cagno R, et al. Highly efficient gluten degradation by lactobacilli and fungal proteases during food processing: new perspectives for celiac disease. Appl Environ Microbiol. 2007; 73 (14): 4499-4507. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Silano M, Di Benedetto R, Maialetti F, et al. Avenins from different cultivars of oats elicit response by coeliac peripheral lymphocytes. Scand J Gastroenterol, 2007; 42 (11): 1302-1305. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Silano M, Di Benedetto R, Maialetti F, et al. A 10-residue peptide from durum wheat promotes a shift from a Th1-type response toward a Th2-type response in celiac disease. Am J Clin Nutr 2008; 87 (2): 415-423. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Interní medicína pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.