Interní Med. 2008; 10(12): 555-557

Význam nukleotidů jako složky výživy pro růst, regeneraci a imunitu

RNDr. Petr Šíma CSc
Sektor imunologie a gnotobiologie, Mikrobiologický ústav v.v.i. AV ČR, Praha

V obdobích růstu a stárnutí, infekčního onemocnění a rekonvalescence je třeba zabezpečit zvýšený příjem nejen všech složek nutrice, ale také tzv. dietárních (mono-, oligo-, poly-) nukleotidů (dNT), které jako DNA a RNA jsou vždy obsaženy v potravinách rostlinného i živočišného původu. Bylo prokázáno, že dNT jsou důležité pro podporu vývoje a růstu v postnatálním období (mléčné formule) i pro podporu regenerace a normalizace metabolických, fyziologických a imunitních funkcí při stárnutí, chronických onemocněních a pooperační rekonvalescenci (suplementace některých potravin). Jsou také součástí potravin pro zvláštní účely zahrnutých do preventivních programů, které jsou skladebně zaměřeny pro kompenzace malnutrice v oblastech válečných konfliktů, přírodních katastrof a posílení imunitních funkcí populace v regionech postižených průmyslovým znečištěním nebo před obdobími očekávaných epidemií. Aplikace dNT do potravin a potravinových doplňků je v souladu s vytýčenými cíli SZO zahrnutými v programu Výživa pro zdraví v 21. století (WHO 1998), který je zaměřen na snížení mortality na infekční a chronické (kardiovaskulární, nádorové a neurodegenerativní) nemoci, a také na zdravé stárnutí (zvýšení kvality života).

Klíčová slova: Klíčová slova: dietární nukleotidy (dNT), růst, regenerace, stárnutí, imunita.

Nucleotides as nutritional components essential for growth, regeneration and imunity

Increased intake of all food components including so called dietary (mono-, oligo-, and poly-) nucleotides (dNT), which are included in the form of DNA and RNA in all foodstuffs of animal or plant origin, is required during growth and ageing, infection and recovery. Importance of dNT as components of supplemented diets aimed for special purposes was proved for postnatal development and growth support (milk formulas), for regeneration and normalization of physiologic and immune functions during ageing, chronic diseases, and post-operative recovery (supplementation of selected foodstuffs). They are utilized for food production aimed for compensation of malnutrition in war, disaster areas, polluted regions, and for fortifying of immunity before anticipated epidemics (preventive supporting programs). Application of dNT into special food is in the consent with the WHO Program Health for All in the 21st Century (WHO 1998), which is targeted to minimalize the mortality to communicable and chronic (cardiovascular, neurodegenerative, and cancer) diseases, and moreover, to healthy ageing (improving of quality of life).

Keywords: Key words: dietary nucleotides (dNT), growth, regeneration, ageing, imunity.

Zveřejněno: 1. leden 2009  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Šíma P. Význam nukleotidů jako složky výživy pro růst, regeneraci a imunitu. Interní Med. 2008;10(12):555-557.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Barness LA. Dietary sources of nucleotides - from breast milk to weaning. J. Nutr. 1994; 124 (1): 128S-130S. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Brunser O, Espinoza J, Araya M, Cruchet S, Gil A. Effect of dietary nucleotide supplementation on diarrhoeal disease in infants. Acta Paediatr. 1994; 83(2): 188-191. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Carver JD. Dietary nucleotides: cellular immune, intestinal, and hepatic function. J. Nutr. 1994; 124 (1): 144S-148S. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Clifford AJ, Story JD. Levels of purines in foods and their metabolic effects in rats. J. Nutr. 1976; 106(3): 435-442. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Commission Directive 96/4/EC. Official Journal of the European Communities L49, 1996.
  6. Cory JG. Purine and pyrimidine nucleotide metabolism. In: Devlin, T. M. ed. Textbook of Biochemistry 529-571, Wiley-Liss, Inc. New York, USA, 1992.
  7. D´Mello JPF. Utilization of dietary purines and pyrimidines by non-ruminant animals. Proc. Nutr. Soc. 1982; 41 (3): 301-308. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Grimble GK. Why are dietary nucleotides essential nutrients, Brit. J. Nutr. 1996; 76(4): 475-478. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Macfarlane GT, Gibson GR, Cummings JH. Comparison of fermentation reactions in different regions of the human colon. J. Appl. Bacteriol. 1992; 72(1): 57-64. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Molina JA, Romera JM, Gil A. Nucleotides and nucleic acids in human milk. In: Gil A, Uauy R, eds. Nutritional and biological significance of dietary nucleotides and nucleic acids. Abbott Laboratories, Granada, 1996: 63-67.
  11. Quan R, Barness LA, Uauy R. Do infants need nucleotide supplemented formula for optimal nutrition? J. Pediatr. Gasrtoenterol. Nutr. 1990; 11: 429-427. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Rodwell VW. Nucleotides. In: Murray KR, Granner DK, Mayes PA, Rodwell VW. eds. Harper´s Biochemistry, Prentice-Hall International Inc., London, 1993: 353-362.
  13. Roux JM. Nucleotide supply of the developing animal: role of so called ´salvage pathways.´ Enzyme 1973; 15(1): 361-377. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Scientific Comitee for Food. Second Addendum to the Reports of the Scientific Committe for Food concerning the essential requirements of infant formulae and follow up milks based on cow's milk proteins and the minimal requirements for soya based formulae and follow-up milks. In Science and Techniques 24th series, pp. 25-30, Commission of the European Communities. Luxembourg, 1991.
  15. Uauy R, Quan R, Gil A. Role of nucleotides in intestinal development and repair: implications for infant nutrition. J. Nutr. 1994; 124 (8): 1436S-1441S. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. van Buren, CT, Rudolph, FB. Dietary nucleotides: a conditional requirement. Nutrition 1997; 13(5): 470-472. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Velíšek, J. Chemie potravin 3. Ossis, Tábor, 2002.
  18. Voet, D, Voetová, JG. Biochemie, Victoria Publishing, Praha, 1995.
  19. Vrbová, T. Víme co jíme? EcoHouse, Praha, 2001.
  20. WHO (document A51/5). Wld Hlth Org.: Health 21 - health for all in the 21st century, Geneva 1998.
  21. Zollner, N. Purine and pyrimidine metabolism. Proc. Nutr. Soc. 1982; 41 (3): 329-342. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Interní medicína pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.