Interní Med. 2008; 10(12): 555-557
V obdobích růstu a stárnutí, infekčního onemocnění a rekonvalescence je třeba zabezpečit zvýšený příjem nejen všech složek nutrice, ale také tzv. dietárních (mono-, oligo-, poly-) nukleotidů (dNT), které jako DNA a RNA jsou vždy obsaženy v potravinách rostlinného i živočišného původu. Bylo prokázáno, že dNT jsou důležité pro podporu vývoje a růstu v postnatálním období (mléčné formule) i pro podporu regenerace a normalizace metabolických, fyziologických a imunitních funkcí při stárnutí, chronických onemocněních a pooperační rekonvalescenci (suplementace některých potravin). Jsou také součástí potravin pro zvláštní účely zahrnutých do preventivních programů, které jsou skladebně zaměřeny pro kompenzace malnutrice v oblastech válečných konfliktů, přírodních katastrof a posílení imunitních funkcí populace v regionech postižených průmyslovým znečištěním nebo před obdobími očekávaných epidemií. Aplikace dNT do potravin a potravinových doplňků je v souladu s vytýčenými cíli SZO zahrnutými v programu Výživa pro zdraví v 21. století (WHO 1998), který je zaměřen na snížení mortality na infekční a chronické (kardiovaskulární, nádorové a neurodegenerativní) nemoci, a také na zdravé stárnutí (zvýšení kvality života).
Increased intake of all food components including so called dietary (mono-, oligo-, and poly-) nucleotides (dNT), which are included in the form of DNA and RNA in all foodstuffs of animal or plant origin, is required during growth and ageing, infection and recovery. Importance of dNT as components of supplemented diets aimed for special purposes was proved for postnatal development and growth support (milk formulas), for regeneration and normalization of physiologic and immune functions during ageing, chronic diseases, and post-operative recovery (supplementation of selected foodstuffs). They are utilized for food production aimed for compensation of malnutrition in war, disaster areas, polluted regions, and for fortifying of immunity before anticipated epidemics (preventive supporting programs). Application of dNT into special food is in the consent with the WHO Program Health for All in the 21st Century (WHO 1998), which is targeted to minimalize the mortality to communicable and chronic (cardiovascular, neurodegenerative, and cancer) diseases, and moreover, to healthy ageing (improving of quality of life).
Zveřejněno: 1. leden 2009 Zobrazit citaci