Interní Med. 2009; 11(3): 134-137
Ve vyšším věku má fyziologicky adekvátní výživa zásadní význam pro udržení dobrého zdraví a pro podporu kvalitního života. Jelikož je výživový a zdravotní stav podmíněn stravovacími zvyklostmi, je u seniorů žádoucí, aby byl výběr potravin přizpůsoben změnám tělesného složení a alteracím fyziologických funkcí. Proto by měli být směrováni k preferenci biologicky hodnotných a kaloricky méně vydatných jídel. Doporučuje se také přiměřené doplňování potravy některými mikronutrienty, zejména vitaminem D, antioxidačními vitaminy a vybranými minerálními látkami.
In elderly people a physiologically adequate nutrition is essential for both the maintaining health and supporting quality of life. As nutrition and health status are related to the eating habit, the choice the food has to be accommodated to the changed body composition and altered physiological functions in seniors. They should be aimed for an increasing biological value and decreasing energy density of the foodstuff. The appropriate supplementation with micronutrients such as vitamin D, antioxidant vitamins and some minerals might be recommended to optimize the nutrition status in the population.
Zveřejněno: 1. duben 2009 Zobrazit citaci