Interní Med. 2009; 11(3): 134-137

Některé specifické požadavky na výživu ve vyšším věku

doc. Ing. Zdeněk Zloch CSc
Ústav hygieny LF UK Plzeň

Ve vyšším věku má fyziologicky adekvátní výživa zásadní význam pro udržení dobrého zdraví a pro podporu kvalitního života. Jelikož je výživový a zdravotní stav podmíněn stravovacími zvyklostmi, je u seniorů žádoucí, aby byl výběr potravin přizpůsoben změnám tělesného složení a alteracím fyziologických funkcí. Proto by měli být směrováni k preferenci biologicky hodnotných a kaloricky méně vydatných jídel. Doporučuje se také přiměřené doplňování potravy některými mikronutrienty, zejména vitaminem D, antioxidačními vitaminy a vybranými minerálními látkami.

Klíčová slova: involuce, okrajové malnutrice, hypovitaminózy, doplňky, stravovací zvyklosti.

Some specific nutrition requirements in the elderly people

In elderly people a physiologically adequate nutrition is essential for both the maintaining health and supporting quality of life. As nutrition and health status are related to the eating habit, the choice the food has to be accommodated to the changed body composition and altered physiological functions in seniors. They should be aimed for an increasing biological value and decreasing energy density of the foodstuff. The appropriate supplementation with micronutrients such as vitamin D, antioxidant vitamins and some minerals might be recommended to optimize the nutrition status in the population.

Keywords: involution, marginal malnutritions, hypovitaminoses, supplements, dietary habits.

Zveřejněno: 1. duben 2009  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Zloch Z. Některé specifické požadavky na výživu ve vyšším věku. Interní Med. 2009;11(3):134-137.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Fritz K, Elmadfa I. Quality of nutrition of elderly with different degrees of dependency: elderly living in private homes. Ann Nutr Metab 2008; 52 (suppl.1): 47-50. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Koehler J, Leonhhaeuser I-U. Changes in food preferences during aging. Ann Nutr Metab 2008; 52 (suppl.1): 15-19. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Fabian E, Elmadfa I. Nutritional situation of the elderly in the European union: Data of the European nutrition and health report (2004). Ann Nutr Metab 2008; 52 (suppl.1): 57-61. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Imoberdorf R, Rühlin M, Ballmer PE. Essen und Trinken. Ther. Umsch. 2005; 62 (12): 847-851. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Mucci E, Jackson SHD. Nutritional supplementation in community-dwelling eldelry people. Ann Nutr Metab 2008; 52 (suppl.1): 33-37. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Elmadfa I. Preface. Ann Nutr Metab 2008; 52 (suppl.1): 1. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Gass M, Dawson-Hughes B. Preventing osteoporosis-related fractures. An overview. Am J Med 2006; 119 (4A): 3S-11S. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Elmadfa I, Meyer AL. Body composition, changing physiological functions and nutrient requirements of the elderly. Ann Nutr Metab 2008; 52 (suppl.1): 2-5. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Huerta JM, González S, Fernández S, et al. Lipid peroxidation, antioxidant status and survival in institutionalised elderly: A five-year longitudinal study. Free Rad Res 2006; 40 (6): 571-578. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Visioli F, Hagen TM. Nutritional strategies for healthy cardiovascular aging: Focus on micronutrients. Pharmacol Res 2007; 55 (3): 199-206. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Lesser S, Pauly L, Volkert D, et al. Nutritional situation of the elderly in Eastern/Baltic and Central/Western Europe - The AgingNutrition project. Ann Nutr Metab 2008; 52 (suppl.1): 62-71. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Kajaba I, Ághová Ĺ, Ševčíková Ľ, et al. Zásady režimu výživy osob tretieho veku. Životné podmienky a zdravie. Nový Smokovec, Sborn. 2005; s. 144-151.
  13. Genser D. Food and drug interactions: Consequences for the nutrition/health status. Ann Nutr Metab 2008; 52 (suppl.1): 29-32. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Yetley EA. Multivitamin and multimineral supplements: Definitions, characterization, bioavailability, and drug interactions. Am J Clin Nutr 2007; 85 (suppl.): 269S-276S. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Lichtenstein AH, Russell RM. Essential nutrients: food or supplements? Where should the emphasis be? J Am Med Assoc 2005; 294 (3): 351-358. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Blumberg J. Nutritional needs of seniors. J Am Coll Nutr 1997; 16: 517-523. Přejít na PubMed...




Interní medicína pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.