Interní Med. 2009; 11(12): 549-551

Jak se mění pohled na tuky ve výživě

MUDr.Pavel Dlouhý, Ph.D.1, prof.MUDr.Michal Anděl, CSc.1,2
1 Ústav výživy, 3. LF UK, Praha
2 II. interní klinika, 3. LF UK a FNKV, Praha

Autoři srovnávají možné účinky různých skupin mastných kyselin (nasycených, monoenových, polyenových a trans izomerů mastných

kyselin) v organizmu. Článek obsahuje doporučení pro příjem tuku ve výživě a stručný přehled složení mastných kyselin ve vybraných

živočišných tucích a rostlinných olejích. Rovněž jsou komentovány změny v obsahu trans izomerů mastných kyselin v margarínech,

pokrmových tucích a dalších potravinách.

Klíčová slova: tuk, mastné kyseliny, živočišné tuky, rostlinné oleje, trans izomery mastných kyselin

Changing views on dietary fats

The authors compare the effects of different groups of fatty acids (SFA, MUFA, PUFA and TFA) in organism. The submitted article includes

recent recommendations for dietary fat intake and short review of fatty acids content in various animal fats and vegetable oils. The

changes in content of TFA in margarines, shortenings and other foodstuffs are discussed.

Keywords: fat, fatty acids, animal fats, plant oils, trans fatty acids

Zveřejněno: 1. květen 2010  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Dlouhý P, Anděl M. Jak se mění pohled na tuky ve výživě. Interní Med. 2009;11(12):549-551.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Temme EH, Mensink RP, Hornstra G. Comparison of the effects of diets enriched in lauric, palmitic, or oleic acids on serum lipids and lipoproteins in healthy women and men. Am J Clin Nutr 1996; 63: 897-903. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Kris-Etherton P, Daniels SR, Eckel RH, et al. Summary of the Scientific Conference on Dietary Fatty Acids and Cardiovascular Health. Circulation 2001; 103: 1034-1039. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Mensink RP, Zock PL, Kester AD, et al. Effects of dietary fatty acids and carbohydrates on the ratio of serum total to HDL cholesterol and on serum lipids and apolipoproteins: a meta-analysis of 60 controlled trials. Am J Clin Nutr 2003; 77: 1146-1155. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Vessby B. Dietary fat and insulin actions in humans. Br J Nutr 2000; 83: S91-S96. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Mensink RP, Katan MB. Effect of dietary trans fatty acids on high-density and low-density lipoprotein cholesterol levels in healthy subjects. N Engl J Med 1990; 323: 439-445. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Ascherio A, Katan M, Zock PL, Stampfer MJ, Willett WC. Trans fatty acids and coronary heart disease. N Engl J Med 1999; 340: 1994-1998. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Mensink RP, Zock PL, Katan MB, Hornstra G. Effect of dietary cis and trans fatty acids on serum lipoprotein (a) levels in humans. J Lip Research 1992; 33: 1493-1501. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Nestel PJ, Noakes M, Belling B, et al. Plasma lipoprotein lipid and Lp (a) changes with substitution of elaidic acid for oleic acid in the diet. J Lip Research 1992; 33: 1029-1036. Přejít k původnímu zdroji...
  9. De Roos NM, Bots ML, Katan MB. Replacement of dietary saturated fatty acids by trans fatty acids lowers serum HDL cholesterol and impairs endothelial function in healthy men and women. Arterioscler Thromb Vasc Biol 2001; 21: 1233-1237. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Mozaffarian D. Trans fatty acids - Effects on systemic inflammation and endothelial function. Atheroscler Suppl 2006; 7: 29-32. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Intake of a diet high in trans monounsaturated fatty acids or saturated fatty acids. Effects on postprandial insulinemia and glycemia in obese patiens with NIDDM. Diabetes Care 1997; 20: 881-887.
  12. Ibrahim A, Natrajan S, Ghafoorunissa R. Dietary trans-fatty acids alter adipocyte plasma membrane fatty acid composition and insulin sensitivity in rats. Metabolism 2005; 54: 240-246. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Hodson L, Skeaff CM, Chisholm WA. The effect of replacing dietary saturated fat with polyunsaturated or monounsaturated fat on plasma lipids in free-living young adults. Eur J Clin Nutr 2001; 55: 908-915. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Vessby B, Unsitupa M, Hermansen K, et al. Substituting dietary saturated for monounsaturated fat impairs insulin sensitivity in healthy men and women: The KANWU Study. Diabetologia 2001; 44: 312-319. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Shah M, Adams-Huet B, Garg A. Effect of high-carbohydrate or high-cis-monounsaturated fat diets on blood pressure: a meta-analysis of intervention trials. Am J Clin Nutr 2007; 85: 1251-1256. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Harris WS. n-3 fatty acids and serum lipoproteins: human studies. Am J Clin Nutr 1997; 65: 1645S-1654S. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Harris WS, Bulchandani D. Why do omega-3 fatty acids lower serum triglycerides? Curr Opin Lipidol 2006; 17: 387-393. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Kris-Etherton PM, Harris WS, Appel LJ, et al. Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. Arterioscler Thromb Vasc Biol 2003; 23: 20-30. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Morris MC, Sacks F, Rosner B. Does fish oil lower blood pressure? A meta-analysis of controlled trials. Circulation 1993; 88: 523-533. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. DACH. Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr. Umschau, Frankfurt/Main, 2000: 240.
  21. Simopoulos AP. The Mediterranean diets: What is so special about the diet of Greece? The scientific evidence. J Nutr 2001; 131: S 3065-S 3073. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  22. Willett WC. The Mediterranean diet: science and practice. Public Health Nutr 2006; 9: 105-110. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. Trichopoulou A. Mediterranean diet: the past and the present. Nutr Metab Cardiovasc Dis 2001; 11: S1-S4.
  24. Lada AT, Rudel LL. Dietary monounsaturated versus polyunsaturated fatty acids: which is really better for protection from coronary heart disease? Curr Opin Lipidol 2003; 14: 41-46. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  25. Brunerová L, Šmejkalová V, Potočková J, Anděl M. A comparison of the influence of a high-fat diet enriched in monounsaturated fatty acids and conventional diet on weight loss and metabolic parameters in obese non-diabetic and Type 2 diabetic patients. Diabetic Medicine 2007; 24: 533-540. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  26. Souci SW, Fachmann W, Kraut H. Food Composition and Nutrition Tables. 5th ed. Stuttgart: Medpharm Scientific Publishers 1994: 1091 s.
  27. Schwarz W, Novák B. Trans-kyseliny v margarínech. Výž a Potr 1996; 51: 137-139.
  28. Dostálová J, Brát J, Doležal M, et al. Složení mastných kyselin tuků na pečení a smažení a tuku v bramborových hranolcích. Výž a Potr 2008; 63: 100-102.
  29. Dostálová J, Brát J, Barešová A. Obsah a složení tuku trvanlivého a jemného pečiva a listových těst z tržní sítě České republiky. Výž a Potr 2008; 63: 13-14.
  30. Dlouhý P, Marhol P. Přehled složení mastných kyselin v tucích a olejích živočišného původu. DMEV 2000; 3: 130-135.
  31. Velíšek J. Chemie potravin 1. Tábor: Ossis 1999. 352 s.
  32. Dlouhý P, Marhol P. Přehled složení mastných kyselin v rostlinných tucích a olejích. DMEV 1999: 2: 211-217.
  33. Pokorný J, Dubská L. a spol. Technologie tuků. Praha: SNTL 1986. 452 s.




Interní medicína pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.