Interní Med. 2012; 14(1): 38-39
V EU trpí podvýživou více než 20 milionů obyvatel. U 30–40 % pacientů přijatých do nemocnice je podvýživa patrná již při přijetí a je vlastním
důvodem hospitalizace a u 2/3 se dále prohlubuje. Podvýživa vzniká hladověním. Termín hladovění není často správně chápán jako nedostatečný
příjem stravy a/nebo výživy. Důvodů, proč pacienti v nemocnicích hladoví, je celá řada. Patří mezi ně také profesionální slepota
s větším zaměřením na technologie a sofistikované postupy než na jednoduché sledování příjmu stravy a vážení pacientů. Komplexní léčba
zahrnuje i nutriční péči s použitím různých druhů umělé výživy, která v dnešní době dokáže hladovění v nemocnici zabránit.
More than 20 millons of EU inhabitants suffer from undernutrition. 30–40 % patients admitted to hospitals are undernourished. Malnutrition
is frequently their main reason for hospitalisation and in 2/3 of patients it gets worse during the hospital stay. Undernutrition is
caused by starvation. The term starvation is often not understood correctly as insufficient food or nutrition intake. There are multiple
reasons for hospital starvation including a professional blindness that leads to focusing on technologies and sophisticated methods
more than on simple follow up the food intake and checking patients body weight. A complex treatment includes also nutritional care
using different kinds of artificial nutrition that can currently prevent starvation in hospitals.
Zveřejněno: 30. leden 2012 Zobrazit citaci