Interní Med. 2012; 14(1): 38-39

Hladovění v nemocnici

MUDr.Zuzana Kala Grofová
Nutriční a dietologické oddělení, Interní klinika, Pardubická krajská nemocnice, a.s.
Univerzita Pardubice, Fakulta zdravotnických studií

V EU trpí podvýživou více než 20 milionů obyvatel. U 30–40 % pacientů přijatých do nemocnice je podvýživa patrná již při přijetí a je vlastním

důvodem hospitalizace a u 2/3 se dále prohlubuje. Podvýživa vzniká hladověním. Termín hladovění není často správně chápán jako nedostatečný

příjem stravy a/nebo výživy. Důvodů, proč pacienti v nemocnicích hladoví, je celá řada. Patří mezi ně také profesionální slepota

s větším zaměřením na technologie a sofistikované postupy než na jednoduché sledování příjmu stravy a vážení pacientů. Komplexní léčba

zahrnuje i nutriční péči s použitím různých druhů umělé výživy, která v dnešní době dokáže hladovění v nemocnici zabránit.

Klíčová slova: hladovění, podvýživa, váhový úbytek, stresové hladovění, komplikace podvýživy

Starvation in hospitals

More than 20 millons of EU inhabitants suffer from undernutrition. 30–40 % patients admitted to hospitals are undernourished. Malnutrition

is frequently their main reason for hospitalisation and in 2/3 of patients it gets worse during the hospital stay. Undernutrition is

caused by starvation. The term starvation is often not understood correctly as insufficient food or nutrition intake. There are multiple

reasons for hospital starvation including a professional blindness that leads to focusing on technologies and sophisticated methods

more than on simple follow up the food intake and checking patients body weight. A complex treatment includes also nutritional care

using different kinds of artificial nutrition that can currently prevent starvation in hospitals.

Keywords: starvation, undernutrition, weight loss, stress starvation, complications of malnutrition, costs of malnutrition

Zveřejněno: 30. leden 2012  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Kala Grofová Z. Hladovění v nemocnici. Interní Med. 2012;14(1):38-39.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Stratton RJ, Green CJ, Elia M. Disease - Related Malnutrition, CABI Publishing, Wallingford, UK.
  2. Fight against Malnutrition: http://www.espen.org/fightagainstmalnutrition.
  3. Deklarace k boji s malnutricí a zdravotními problémy s ní spojenými, http://www.avkv.cz/Novinky-a-aktuality/Novinky-a-aktuality/Deklarace-k-boji-s-malnutrici-a-zdravotnimiproblemy-s-ni-spojenymi/7-L-1E.article.aspx.
  4. Tisková konference Asociace výrobců klinické výživy (AVKV), Zdravotnické noviny 14. 2. 2011, foto a video na http://www.avkv.cz/Tiskove-zpravy-pro-media/Foto-a-video-z-tiskove-konference-Je-podvyziva-pacientu-v-nbsp-ceskychnemocnicich-opravdu-problem/6-1y.article.aspx.
  5. Sobotka L. Basics in Clinical Nutrition. Galén, Praha 2004.
  6. Kohout P, Rušavý Z, Šerclová Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I., Forsapi, Praha 2010.
  7. Kala Grofová Z. Nurses from practice awareness about clinical nutrition. Clinical Nutrition Supplements 2011, 6(S1): 177. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Stratton RJ, Ek A-C. Engfer M, Moore Z, Rigby P, Wolfe R, et al. Enteral nutritional support in prevention and treatment of pressure ulcers: a systematic review and meta-analysis. Ageing Res Rev 2005; 4: 422-450. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Kala Grofová Z. Dieta pro vyšší věk. Forsapi, Praha 2011.
  10. Thibauld R, Pichard C. Nutrition and clinical outcome in intensive care patients. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care 2010, 13(2): 177-183. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Interní medicína pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.