Interní Med. 2012; 14(5): 231-234
Chudokrevnost (anémie) většinou není samostatným onemocněním, ale součástí příznaků různých jiných chorob. Důvody vzniku anémie
jsou různé – od nutričního deficitu přes genetické defekty až po důsledky chronických onemocnění, nebo vedlejší účinky systémové
léčby (např. NSA). Také je častou příčinou nedostatečná tvorba nebo chronická ztráta krvinek při drobném – okultním krvácení, které
se klinicky projeví až po delší době někdy i těžkou anémií, a ta je potom prvním příznakem závažné choroby (velmi často malignity
zažívacího traktu). Ovlivnění anémie stravováním je možné v případech, kdy se jedná o nedostatečnou nabídku železa nebo vitaminů,
kompenzaci vyšších ztrát, anebo naopak přítomnost zakázaných potravin při některých metabolických deficitech.
Anemia is not a single disease but a condition, with many possible causes and many forms. Cause of anemia include nutritional deficiencies,
inherited genetic defects, medication-related side effects (examply NSA), and chronic disease (often times gastrointestinal
malignancy). It can also occur be cause of blood loss from injury or internal bleeding, the destruction of red blood cells, or insufficient
red blood cell production. The condition may be temporary or long-term, and can manifest in mild or severe forms. We are able to influence
anemia with sufficient doses of the iron and vitamines in the foods, and with abolition of some specific factors in the diet, when
metabolic deficit is attended.
Zveřejněno: 14. květen 2012 Zobrazit citaci