Interní Med. 2012; 14(5): 231-234

Jak ovlivnit anémii stravováním?

MUDr.Dagmar Brančíková
Interní hematoonkologická klinika FN Brno

Chudokrevnost (anémie) většinou není samostatným onemocněním, ale součástí příznaků různých jiných chorob. Důvody vzniku anémie

jsou různé – od nutričního deficitu přes genetické defekty až po důsledky chronických onemocnění, nebo vedlejší účinky systémové

léčby (např. NSA). Také je častou příčinou nedostatečná tvorba nebo chronická ztráta krvinek při drobném – okultním krvácení, které

se klinicky projeví až po delší době někdy i těžkou anémií, a ta je potom prvním příznakem závažné choroby (velmi často malignity

zažívacího traktu). Ovlivnění anémie stravováním je možné v případech, kdy se jedná o nedostatečnou nabídku železa nebo vitaminů,

kompenzaci vyšších ztrát, anebo naopak přítomnost zakázaných potravin při některých metabolických deficitech.

Klíčová slova: anémie, železo, výživa, vitaminy

Is there possible to influence anaemia by nutrition?

Anemia is not a single disease but a condition, with many possible causes and many forms. Cause of anemia include nutritional deficiencies,

inherited genetic defects, medication-related side effects (examply NSA), and chronic disease (often times gastrointestinal

malignancy). It can also occur be cause of blood loss from injury or internal bleeding, the destruction of red blood cells, or insufficient

red blood cell production. The condition may be temporary or long-term, and can manifest in mild or severe forms. We are able to influence

anemia with sufficient doses of the iron and vitamines in the foods, and with abolition of some specific factors in the diet, when

metabolic deficit is attended.

Keywords: anemia, iron, nutrition, vitamines

Zveřejněno: 14. květen 2012  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Brančíková D. Jak ovlivnit anémii stravováním? Interní Med. 2012;14(5):231-234.
Stáhnout citaci

Reference

  1. De Benois B (ed.), et al. Worldwide prevalence of anaemia 1993-2005: WHO global database on anaemia [online]. Geneva: WHO, 2008. Dostupné také z <http://whqlibdoc.who.int/publications/2008/9789241596657_eng.pdf>.
  2. Novotný J. Sideropenická anemie. Med. praxi 2007; 4(11): 390-394.
  3. Hallberg L, et al. Prediction of dietary iron absorption: an Algorithm for calculating. American Journal of Clinical Nutrition. 2007; 71: 1147-1160. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Gray J. Dietary fibre. ILSI Europe concise monograph series, 2006. 44 s.
  5. Hess SY, et al. Influence of provitamin A carotenoids on iron, zinc, and vitamin A status [online]. Harvest Plus technical monograph 6. 2005. Dostupné z WWW: <http://www.dfid.gov.uk/r4d/PDF/Outputs/Misc_Crop/tech06.pdf>.
  6. Blattná J, et al. Výživa na začátku 21. století. Praha: Společnost pro výživu: NutriVIT, 2005; 79 s.
  7. Kvasničková A. Dietetické faktory ovlivňující absorpci železa [online]. Agronavigátor, 2002.
  8. Velíšek J. Chemie potravin 2. Tábor: Ossis, 2002: 303 s.
  9. Hunt JR. Iron, Grand Fork Human nutrition research center. 2005: s. 82-89. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Domenico I. Hepcidin regulation: iron ingout the details. J Clin Invest. 2007; 117(7): 1755-1758. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Interní medicína pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.