Interní Med. 2011; 13(2): 88-89

Úloha sodíku v prevenci a léčbě hypertenze - praktická realizace

MVDr.Jiří Bednář, Ph.D.1, PharmDr.MVDr.Vilma Vranová2
1 Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Fakulta veterinární hygieny a ekologie, Ústav biochemie,

chemie a fyziky

2Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Farmaceutická fakulta, Ústav aplikované farmacie

Článek je zaměřen na analýzu obsahu sodíku v extrudovaných polévkách a polévkách asijského typu, dnes hojně užívaných pro rychlé

občerstvení, a také na produkty pro snadné dochucení potravin. Výsledky jsou prezentovány jako obsah sodíku v jedné porci k poměru

denní doporučené dávky sodíku – NPDDWHO.

Klíčová slova: sodík, krevní tlak, doporučená maximální denní dávka

Role of sodium in prevention and treatment of hypertension

The article deals with an analysis of sodium content in extruded soups and Asian-type soups today commonly used for fast food as well

as products for easy flavouring of foods. The results are presented as sodium content in one portion relative to the recommended daily

dose of sodium – NPDDWHO.

Keywords: sodium, blood pressure, maximum recommended daily dose

Zveřejněno: 21. únor 2011  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Bednář J, Vranová V. Úloha sodíku v prevenci a léčbě hypertenze - praktická realizace. Interní Med. 2011;13(2):88-89.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Law MR, Frost CD, Wald NJ. By how much does salt reduction lower blood pressure? III-Analysis of data from trials of salt reduction. British Medical Journal 1991; 302: 819-824. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Parikh A, Lipsitz SR, Natarajan S. Asociation between a DASH-likediet and mortality in adults with hypertension: findings from a population-based follow-up study. Am J Hypertens. 2009; 22(4): 409-416. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Drápelová J. Stanovení biologicky významných iontů v produktech rychlého občerstvení. 2010. Diplomová práce, FVHE Brno.
  4. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Report of the joint WHO/FAO expert consultation. WHO Technical Report Series, No. 916 (TRS 916).




Interní medicína pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.